2021 Dul Ve Yetim Aylığı Ne Kadar?

Dul ve yetim aylığı ile ölen anne ve babalarından kalan maaşları alabilenlere verilen yetim aylığı, 2021 miktarlarının ne kadar olduğunu buradan öğrenebilir ve konu hakkındaki sorularınızın da yanıtlarını bulabilirsiniz. Öncelikle dul ve yetim aylığının yani maaşlarının ne kadar olduğunu belirtelim. Ayrıca ölüm aylığı nedir, dul ve yetim aylığı nedir, dul ve yetim aylığı hesaplama, dul ve yetim aylığı sorgulama, kimlere dul ve yetim aylığı ödenir, dul ve yetim aylığı alma şartları nelerdir, dul ve yetim aylığı neden kesilir, ölüm aylığı nasıl hesaplanır şeklindeki soruların da yanıtlarını bulabilirsiniz.

Dul Yetim Aylığı Nedir?

Sigortalı bir kişinin vefat durumunda maaşının eşine veya çocuklarına kalmasıdır. Burada çocukların yaş ve medeni durumuna göre miktarlar yüzdelik olarak dağıtılabilir. Yani maaşı sadece eş almayabilir konu hakkındaki tüm detayları buradan öğrenebilirsiniz. Sgk, cinsiyet ayrımı yapmaksızın maaşı geride kalan bireylere her ay düzenli ödeme yapmaktadır. Sigortalı olan kişi öldükten sonra eşine dul aylığı, çocuklarına ise yetim aylığı bağlanıyor.

Cinsiyet ayrımı yapılmadığı gibi erkek çocuklarda daha farklı bir durum söz konusu. Zira erkek çocuklarının yetim aylığı 18 yaşına kadardır ancak kızlarda yaş sınırı evlenmeyene kadar sürer. Erkek çocuk eğitimini orta okula kadar devam ederse yani yaşı 20 ye kadar maaşını almaya devam eder. Eğer üniversiteyi okuyorsa bu yaş miktarı 25 e kadar çıkacaktır. dediğimiz gibi kız çocukları daha avantajlı olup, evlenmeyene ve sigortalı bir işe girmediği kadar maaşı almaya devam edecektir.

Dul Yetim Aylığı Başvuru Şartları Neler?

Öncelikle vefat eden eşin sigortalı olması gerekiyor. Ölen kişinin eşine dul aylığı, çocuklarına da yetim aylığı bağlanacaktır. Yetim aylığı için erkek çocuk 18 yaşına kadar (eğitim hariç), kız çocukları içinde evlenmeyene kadar ve sigortalı bir işe girmediğine kadar maaş bağlanacaktır. Çocukları engelli ise hiçbir şart aranmaksızın direk maaş bağlanır. Bunlardan ilki sigortalının ölüm tarihi itibariyle eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamının sigortalının aylığından az olması ikincisi ise geçiminin sağlığında sigortalı tarafından sağlandığının belgelenmesidir. Sigortalının ölümü tarihinde eş ve çocuklarına bağlanacak aylıkların toplamı sigortalının aylığına eşit ise ana ve babanın aylık alma hakkı ortadan kalkmaktadır.

Hak sahiplerinden birinin daha sonra aylıktan çıkması halinde dahi ana ve babaya aylık bağlanamamaktadır. Birinci koşul gerçekleşse dahi ayrıca herhangi bir geliri veya malvarlığı bulunduğu tespit edilen ana ve babalar yine hak sahibi sayılmamaktadırlar.

Dul ve yetim maaşı başvurularınızı bağlı bulunduğunuz il ve ilçelerde bulunan sgk binasına şahsen yapılmaktadır. Müracaat sonrasında dul ve yetim aylığı hak kazananların maaşları, 45 gün içinde sonuçlanır.

Dul ve yetim maaşları ne kadar 2021

Hak sahibi 1 kişi ise – Hak sahibi eş ve bir çocuk ise – Hak sahibi iki kardeş ise
Yüzde 80                              Eş (Yüzde 60)   Çocuk (Yüzde 30)     Yüzde 45
1.126,72                                    825,08                   412,55                     618,82
1.125,06                                    824,50                  412,29                      618,41

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın