2024 Kredi Kartı Aidatı (Masrafı) Yasal Mı?

Kredi kartı aidatı yani masrafı alan bankaların sayısı oldukça yüksektir. Ancak alınan bu aidat yasal mı en fazla merak edilenler arasında. Kredi kartlarından alınan aidat ücretleri, kişilerin canlarını yakmakla beraber, bireyler 2024 kredi kartı aidatı yasal mı sorusuna yanıt aramakta. Zira kart masrafı BBDK tarafından resmi olarak farklı adlar ile verilmeye başlandı.

Kredi kartı aidatı yasal mı?

Kart aidatı kredi kartına sahip olan tüm kullanıcılardan alınmaktadır. Eskiden yapılan şikayetler neticesinde bankaların aldığı kart aidatları konusunda yeni düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre bankalar aidat alabilir, ancak tüketicileri koruma kapsamında çıkartılan düzenlemede müşteriler aidat ödedikleri kartları iade ederek yerine aynı kartın aidatsız olanını alabilir. Yani yalpan yeni düzenleme ile birlikte bankaların aidatsız kredi kartı sunması zorunlu kılındı. Bu da yeni kredi kartı çıkarmak isteyen müşteriler için büyük kazanç anlamına gelmekteydi.

Bankalar bazı durumlarda müşterilerinden yeni düzenlemeye göre hiçbir şekilde aidat talep edemezler, bu şartlar şunlardır;  sanal kartlardan aidat talep edilmez, ilk kullanımı yapılmayan yani açılmamış olan kredi kartlarından aidat talep edilmez, 180 gün boyunca hiçbir şekilde kullanılmayan kredi kartları olmak üzere bu şartları taşıyan müşterilerden aidat talep edilemez.

Kart aidatı bu nedenle yeni kredi kartı alacak müşteriler için yasal olarak karşınıza çıkacaktır. Tüketici hakem heyetine dahi gitseniz, ne yazık ki sonuç olumsuz olarak karşınıza geri gelecektir. Başta birçok bankalar olmak üzere bu nedenle aidatsız kredi kartı başvurusu açmıştır. Ancak bu kartların diğer kartlara oranla daha az özelliği bulunur.

Kredi kartı aidatı iade

Aidat ödememek ve aidat parasından kurtulmak istiyorsanız, bankanıza başvurarak elinizdeki kartı iade edip yerine aidatsız kredi kartı almanızı tavsiye ediyoruz. Böylece yıllık ödemiş olduğunuz aidat ücretlerinden kurtulmuş olacaksınız. Bankalar kredi kartı aidatı iade işlemleri için kartı kapatmama sözünüze göre iade edebilir. Ancak kartı erken kapatmanız sonucunda bu ücret yeniden kredi kartı ekstresine yansıtılır.

18 yaş üstü herkesin cüzdanında bulunan kredi kartları günümüzde en iyi ödeme araçları olarak bilinmektedir. Kredi kartlarının yaygın olarak kullanılıyor olması, pek çok kişiye kredi kartı sahip olma arzusu aşılamaktadır. Gerek internet üzerinden yapılacak olan alışverişlerde büyük kolaylık, gerekse sağlamış olduğu özel kampanya ve ürünler ile müşterilerine her zaman farklı avantajlar sunan kredi kartları hayatımızın büyük bir parçası konumundadır.

Kredi kartı aidat iadesi işlemleri için tüketici hakem heyeti devreye girse de, yeni yıl kart başvurularında ne yazık ki, kart iadesi verilmiyor. Bunun için bankanın müşteri hizmetlerini arayarak, temsilciye bağlanıp, kart aidat iadesi yapılması ricasında bulunulmalı. Genelde bu durumda kartı kapatmama sözünüze göre aidat geri iade edilebilir.

Bireysel kredi kartları kullanımı son yıllarda oldukça fazla yaygın olarak kullanılıyor olması, kart aidatları konusunu gündeme getirmiştir. Kart aidatları konusunda daha geniş bilgi almak, bankanızın sizden talep etmiş olduğu kart aidatına itiraz etmek için öncelikle bankanızla görüşmeli, ardından tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Kredi kartı aidatı yıllık ücreti var mı?

Bankalar resmi olarak bu ücretleri alsa da, şikayet ile karşılık verdiğinizde geri almak mümkün. Kart aidatları, tüketici hakem heyeti dahilinde kesin olarak çözüme kavuşur. Bu nedenle kesilen kredi kartı masrafı dekontu, kimlik fotokopisi ve orada a4 kağıdına el yazınız ile dilekçe yazarak teslim etmeniz gerekiyor. Ortalama tüketici hakem heyetlerinin yoğunluğuna göre kart iadesi, 45 gün içinde sonuçlanır.

Kapatılan banka hesaplarına kart iadesi mümkün olup, şubeye giderek ilgili tutarı elden de alabilirsiniz. Eğer banka hesabınız duruyor ise ilgili hesaba kesintisiz olarak geri yatırılacaktır. Bankaların çoğunda kredi kartı yıllık ücreti var olup, yıllık ücret almayan aidatsız masrafsız kredi kartına başvurmaları önerilir. Bu nedenle BBDK aracılığı ile artık tüm bankalar, masrafsız kart başvurusu açmak zorunda. Sizlerde kredi kartı aidat ücreti ödemek istemiyorsanız bu gibi masrafsız kartları almanızı tavsiye ediyoruz.

Kredi kartı aidatı ücreti almayan bankalar 2024

2024 yılı dahilinde kredi kartı aidatı ücreti almayan bankalar arasında birçok bankanın kredi kartı bulunmaktadır. Bunları incelediğimizde aşağıdaki listedeki kredi kartları sizlere faydalı olacaktır;

  • Enpara kredi kartı; hem masrafsız olması hem de birçok kampanya yapması açısından zirvede diyebiliriz. Hiçbir masrafı olmayan bu kredi kartının ilk açılış limiti genelde 4500 TL olarak karşınıza çıkar. Üstelik enpara.com ile eft havale masrafı ödemeden avantajlı faiz oranları ile nakit çözümleri sunar.
  • Axess dijital kart; Akbank çatısı altında axess kredi kartının dijital hali diyebiliriz. Birçok avantajının yanı sıra kart aidatı ödemeden yola devam edebilirsiniz. Üstelik axess kampanyaları güncel bazda katılarak, yüzlerce chip para kazanabilir ve bunu kolaylıkla nakite çevirebilirsiniz.
  • Üniversite TEB kredi kartı; cepteteb aracılığı ile kartın sanal hali diyebiliriz. Kart aidatı olmayan kredi kartları arasında gösterilir. Yıllık hiçbir ücret alınmadığı gibi cepteteb avantajlarından fazlası ile yararlanabilirsiniz.
İçeriği Değerlendir
Photo of author

Nizami Çağlayan

Blog içerikleri üretir, kullanıcıları analiz eder merak ettikleri konulara dair konular üretir.
Yorum yapın