30 Yıl Üstü Emekli İkramiyesi Hesaplama

 

Emekli ikramiyesi hesaplama söz konusu olduğunda hizmet günü esas alınmaktadır. 5434 sayılı kanuna tabi olarak çalışan memurların emekli ikramiyesinin nasıl hazırlandığı ile ilgili bazı püf noktaları sizinle paylaşıyoruz.

Tüm çalışan ve memurlar emekli oldukları zaman ne kadar ikramiye alacaklarını merak ederler. Buna göre altını çizdiğimiz 5434 sayılı emekli sandığı kanunu bu konuda son derece net bilgiler vermektedir. Buna göre işe başlama tarihi hesaplamada esas alınmaktadır. Buna göre eğer işe başlama tarihiniz 01/10/2008 tarihinden önce ise başka sonra ise başka şartlarda hesaplamaların yapıldığını söyleyebiliriz.

Eğer bu tarihten sonra memuriyete başlamış olsa dahil öncesinde yedek subay yapmak gibi emekli sandığı ile ilişkilendirilmiş kişilerinde farklı şekillerde emekli maaşlarının hesaplanacağını unutmamak gerekir

Emekli Maaşı Hesaplama Yöntemi

Özellikle internette dolaşan bilgilere göre bazı yanlışlıklar olduğunu hatırlatmak isteriz. Şimdi emekli maaşı ve ikramiyesi hesaplanması söz konusu olduğunda ön plana çıkan ufak bir yanlışlık bulunur. O da 2008 tarihinden önce işe başlayan kişiler 5434 sayılı kanuna göre hesaplamalarını yapar. Yalnız bu tarihten sonra işe  başlayan kişiler 5510 sayılı kanuna tabi olmasına rağmen hesaplama yapma konusunda bir hüküm bulunmadığı için yine 5434 sayılı kanuna göre hesaplamalar yapılmaktadır.

Peki hesaplama yapabilmek için öncelikle neye ihtiyacımız vardır? Tabii ki bu hesaplamanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için emekli sandığı matrahı bulunmalıdır. Bu matrah ise 5 ayrı kalemden ibarettir.

Buna göre öncelikli olarak aylık, taban aylığı ve kıdem aylığı ve ek gösterge ile birlikte emekli eklentisi maaşların ve ikramiyenin tespit edilmesi için son derece önemlidir.

30 Yıl Çalışan Memur Ne Kadar Emekli İkramiyesi Alır

Peki ama 30 sene boyunca çalışmış bir devlet memurunun ikramiye ve maaş tutarları nasıl bulunur. Bunun için yukarıda verdiğimiz 5 kalemin ayrı ayrı hesaplanması gerekmektedir. Buna göre sıra sıra bu kalemler ve hesaplamalarının nasıl yaptığına değinelim.

Taban Aylık: Maliye bakanlığı tarafından senede iki kere mali taban aylık katsayısı açıklanır ve açıklanan bu rakamın 1000 ile çarpılması ile bulunur.

Kıdem Aylığı: 25 sene 500 puan üzerinden hesaplanır. Başka bir deyiş ile her kıdem yılı 20 puan olur ve 25 yıla karşılık gelmesi durumunda 500 puan olur. Memur maaş katsayısı ile kıdem puanın çarpılması ile bulunur.

Ek Gösterge: Son zamanlarda her devlet memuruna +600 ek gösterge verilmiş olup bu konuda net rakamlar ve ek gösterge tablosuna bordronuz aracılığıyla yada sınıflara göre ek gösterge tablosu ile ulaşabilirsiniz.

Emekli Eklentisi: Bu da ek göstergesine bağlı olarak oluşan yüzdelik dilim ile ortaya çıkan bir ödemedir.

Emekli İkramiyesi Hesaplama

Örnek vermek gerekirse 30 sene çalışmış bir devlet memurunun ortalama olarak maaşını ve alacağı ikramiyeyi hesaplayalım. Buna göre söz konusu memurumuz 1. Derece 4. Kademeden ve 2200 ek göstergeden emekli olmuş olsun.

Aylık çarpımı ile: 360 TL

Taban aylığa göre: 3700 TL

Kıdeme göre: 118 TL

Ek Göstergeye Göre: 2200 ek gösterge ile: 518 TL

Eklenti ile: 1900 TL

Başka bir deyiş ile burada bulduğumuz tüm rakamları topladığımız zaman: 6596 TL bu rakam önemlidir. Sebebine birazdan değineceğiz.

Buna göre söz konusu memurumuzun sadece 30 sene hizmet verdiğine göre bu rakamı şimdi çalışma süresi ile çarpıyoruz: 197 880 TL emekli ikramiyesi alacaktır. Bu ikramiye tutarı memurun ek göstergesine ve çalışma süresine göre değişiklik gösterir. Siz de hesaplayabilirsiniz.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın