Apartmanlarda oturan hane bireyleri, her ay gelen aidat tutarlarını görünce ister istemez sıkıntıya girebiliyor. Bunlardan en önemlisi de apartman aidatı ödenmezse ne olur, icralık olur muyum, dava açılırsa ne gibi haklarım var? Şeklinde bir çok sorular gelmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu
Bu kanun kapsamı mevzuatını incelemek isterseniz buradan pdf dosyasını indirerek detaylara ulaşabilir ve ne gibi haklara sahip olduğunuzu tüm yönleri ile öğrenebilirsiniz. Verdiğimiz dosyadan ve bugüne kadar olan emsal davalardan yola çıkarak, apartman aidatı ödenmezse ne olur sorusuna en güncel ve net yanıtları öğrenmiş olacaksınız. Öncelikle şunu asla unutmamalısınız;
- Apartmana geçmek sanıldığı gibi masrafsız bir ay geçecek diye düşünülmemelidir. Aksine her ay, aidat listesi içerisinde geçen giderleri görünce canınız içten içe sıkılabilir.
- Apartman dairesine geçtiğiniz gibi her ay minimum 100 TL ücret cebinizden çıktığı gibi çoğu apartman daire sakinleri, daire sayısına göre daha fazla ücret ödeyebilir. Özellikle batı tarafında site güvenliği de işin içine girmesi nedeni ile bu tutar 800 TL yi daire başına bulabiliyor. Bu da otel mi yoksa kendi eviniz mi diye dert yanabilirsiniz.
- Apartman dairesinde kiracı olsa dahi kiracının o aidatı ödemesi zorunludur. Eğer ki, kiracı ödemezse, mülk sahibine bu borç kaldığı gibi mülk sahibi borcu ödemekle yükümlüdür.
Bu kanun kapsamında aidatı belirleyen, yöneticinin gelir ve gider durumlarını listeleyerek, yöneticinin bu gibi ücretlerden devre dışı kalarak, diğer daire sayılarına bölmesi ile ortaya çıkan tutarlardır. Ne yazık ki, çoğu apartman yöneticisi kendisi ücret ödemediği gibi ek ücretleri de (yöneticinin doğal gaz, elektrik, su faturaları) eklemesi ile sinir bozucu duruma gelebiliyor.
Bina Apartman Aidatı Ödenmezse Ne Olur?
Öncelikle aidat kesinlikle yasal açıdan olmak üzere ödenmesi gereken önemli bir giderdir.Aidatı ödemeyen bir mülk sahibi, diğer mülk sahipleri veya yönetici tarafından sulh mahkemesine dava açılarak ne yazık ki yasal faizler ve avukat masrafı (yönetici tutmuş ise) dahil birçok kalemi de ödemekle sorumlu tutulur. Ayrıca gerektiğinde icra davası da açılabilir. Bunların yanında dava süresinde aylık %5 gecikme zammı uygulanır. Bu nedenle apartman aidatı kat mülkiyeti kanunu kapsamında yasal olup, ödenmesi gerekmektedir. Ancak asıl önemli olan faturalar ve fişlerin ibrazı zorunludur!
DİKKAT!!!
Her apartman aidatı kesin ödenir diye bir şeyde olmadığını belirtelim. Burada deliller ve apartman sakinlerinin topluca şikayet etmesi ile çıkabilir. Örnek vermek gerekiyorsa; ilgili aylar dahilinde fark ediyorsunuz ki, aidatlar birden bire aşırı ve gereksiz ihtiyaçlar ile şişirilmiş. Ortada ne bir fatura ne de bir fiş var. Herkesten bir ses çıkıyor ve kimse bir araya gelmiyor. Burada sizlerin lehine sonuçlanabilecek hamleler söz konusu. Bu da ortada yasal fişlerin olmaması, bina karar defterindeki usulsüzlükler, faturaların ibrazına uygun tutarlar dışında şişirilmesi.
Apartman Aidatı Ödenmezse İcralık Olur Muyum?
Buradaki etken kat mülkleri ile yöneticinin ortak hareket etmesi ve aidatı vermeyenleri dava açmalarının yanında icraya vermeleridir. Genelde bir kişi aidatı ödemediğinde ne yazık ki, icralık olabildiği gibi mülk sahibine dava açılıyor. Burada her geçen ay için %5 faiz uygulandığı gibi dava masrafları da o aidatı ödemeyen tarafından yasal açıdan alınıyor. Varsa banka hesaplarına bloke konuluyor (icra sonuçlanırsa) ta ki borç bitene kadar. Bu nedenle apartman aidatı icralık davalar ile bilindiği gibi kat mülkiyeti kanunu kapsamında bina sakinlerinin lehine sonuçlanıyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi topluca bir sorumsuzluk ve gelir gider durumunda farklı tutarlar çıkmış ise yöneticiye dava açılarak hak talebinde bulunabilirsiniz.
Apartmanda oturanların dikkat etmesi gerekenler;
- Aidatlarınızı verirken kesinlikle makbuz alınız.
- Bankadan aidat ödeyenler, banka dekontları açıklamalarına ilgili ayın aidatıdır diye not bırakmalıdır.
- Kapıcıya elden para verilmemeli verilse dahi imzalı nüsha alınmalıdır.
- Bina aidatı zamanında ödenmediğinde elektrik ve su gibi ara masrafların kesintiye uğraması nedeni ile topluca bir icra davası ile mülk sahibi karşı karşıya kalabilir.