Askerliğe elverişli olabilmek için belli bir boy kilo oranına sahip olmak gerekir. İnternet üzerinde bu kilo ve boy hesaplamaları hakkında bazı hazır araçların bulunmasına rağmen bazı durumlarda bu araçlarda çelişki oluşturabilir. Bu sebeple askerlik boy kilo hesaplama konusunda sizin yerinize detaylı bir araştırma yaptık.
Askerlik İçin Kilo Hesaplama
Genellikle internette sıklıkla 105 kiloyum askere gidebilir miyim? Boyum bu kadar askere elverişli miyim? Gibi sorular çok sık sorulmaktadır. Bu gibi sorular genellikle hem boy hem kilo bilgisi olmaksızın pek anlamlı değildir. Bu sebepledir ki boy ve kilo indeks oranına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu konuda sık yapılan bir yanlışın yada yanlış bilinen bir konunun altını çizmek gerekir. Kimse askere aşırı kilolu olduğu için elverişli değildir belgesi almaz. Burada asıl önemli olan boy kilo oranının tutturulmuş olmasıdır.
Bu sebeple askere gitmeden önce muayeneye girersiniz. Bu muayene esnasında boyunuz ölçülür, sonrasında ise kilonuza bakılır. Ardından boy kilo hesaplamasında ortalamada olmanız açısından indekse bakılır. Bu konuda bir cetvel bulunmaktadır ve bu cetvele göre boy kilo oranınız ön plana çıkarılmaktadır.
Eğer boy kilo oranınızda bir sorun yaşanıyorsa, sınırdaysanız yada başka bir sorun ortaya çıkmışsa son kararı doktorunuz verecektir.
Bu hesaplamayı evde kendinizde yapabilirsiniz. Şöyle ki ideal aralıkta olup olmamanız açısından öncelikle dilerseniz ideal kilonuzu nasıl hesaplayacağınıza bakalım. Öncelikle boyunuzu ölçerek başlayın. Boyunuzun son iki hanesini 3 eksiltin ve eksilttiğiniz değere 30 ekleyin.
Askerlik Vücut Kitle İndeksi Hesaplama
Şimdi somut bir örnekle bu durumu açıklığa kavuşturalım. Örneğin 1.90 boyunuz olduğunu düşünelim. Son iki hanesi olan 90 dan üç çıkaralım. 90 – 3 = 87 sonrasında ise çıkan bu sonuca 30 ekleyelim. 87 + 30 = 117 şimdi sırada kendi kilonuzu ölçmeniz var. Eğer kilonuz 117’den daha fazla ise askere alınmazsınız.
Daha Düşük Kilolarda Olanlar İçin Hesaplama Nasıl Yapılıyor
Askerlik boy kilo hesaplamada daha çok kilo oranı hesaplanarak karar verilir. Bu konuda örnek verecek olursak çok düşük kiloda olmanız durumunda da yine askere bu sefer kilo kaybından dolayı alınmazsınız. Kısaca bu kilo için de şu şekilde bir hesaplama yapmak doğrudur.
Yine 190 santim boya sahip olduğunuzu düşünelim. Son iki hanesi olan 90 dan 3 çıkaralım 90 – 3 = 87 bu sefer 87 ye eklemek yerine 30 çıkaralım. Şimdi ortaya çıkan rakam 87 – 30 = 57 dir. Bu halde şunu söyleyebiliriz ki; boyu 190 olan birinin 57 kilo ile 117 kilo arasında olması gerekmektedir.
Sağlık Kontrolüne Gitmeniz Önemlidir
Aslına bakılırsa askerlik için elverişlilik olarak kabul edilen bu iki kilonun altı da üstü de sağlık sorunlarına işaret etmektedir. Genellikle askere gitmeniz için bu kilo sınırının arasına girmeniz gerektiği savunulmaktadır. Özellikle düşük kiloya sahip biriyseniz başka bir deyiş ile 190 boya sahip olup 50 kilodaysanız sağlık sorunlarınızın tespit edilmesi açısından bir hekimden destek almanız gerektiğini unutmamak gerekmektedir.
Zaten kilo ve boy durumunuza göre muayene olduğunuz sırada hekiminiz size gerekli bilgilendirmeleri yaparak daha detaylı bir bilgi verecektir.
Şimdi boy kilo hesaplama nasıl yapıldığını öğrendik. Daha detaylı bilgi sahibi olmak ve farklı konu başlıkları konusunda detaylara ulaşabilmek için bu konuda uzman hekimlere de başvuruda bulunabilir. Kilo vermek nispeten daha kolay olurken ilgili aralığın altında bulunan kişiler için kilo almak biraz daha profesyonel desteğe ihtiyaç duyulduğu anlamına gelebilir.