Bireylerin çoğu BES için olumlu görüş bildirse de, bazıları da olumsuz düşünceye sahip olmakla beraber bes yaptırdıktan sonra iptal etme durumunda kesintilerin neler ve ne kadar olduğunu sorgulamakta. Haklılar da! Zira bireysel emeklilik sistemine girenlerin 14 gün içinde cayma hakkı olup, bu süreç içinde besten çıkanlar her hangi bir kesinti ile karşılaşmamakta. Ancak süreci bitirenler ne yazık ki bankaların işletim sistemi gider kesintisine takılarak, belirli ücretler dahilinde kesinti yapılması sonrasında çıkabiliyor!
BES İptal Etme
BES iptal edildiğinde ortaya hangi durumlar çıkmaktadır? BES iptal sonuçları nelerdir ve BES sisteminden ayrıldığım zaman ödemiş olduğum primlerin tamamını alabilecek miyim? Gibi sorular BES sistemine ilişkin olarak sürekli sorulan sorulardan birisidir. Bizler de bu yazımızda BES sistemine ilişkin iptal etme durumlarında ortaya hangi sonuçların çıkacağını sizlere aktarmak istedik. BES sözleşmesi imzalandığı tarih baz alınarak 60 gün içinde yürürlüğe girmektedir. Dolayısıyla bu imza tarihinden itibaren 60 gün yasal iptal etme süresi vardır. 60 gün süre içinde cayma hakkınızı kullanarak BES sözleşmesini iptal edebilir ve varsa ödediğiniz primler bunları kesintisiz bir şekilde geri alabilirsiniz. 60 gün süre bu bağlamda kesinti yaşamamak adına önemlidir. 60 gün sürede yapılan iptal işlemleri çok hızlı şekilde sonuca erişmektedir.
Telefonla ya da online bankacılık hizmetleri ile hatta SMS ile iptal başvurusunu yapabilir ve süreci başlatabilirsiniz ki bu süre sadece 60 gün için geçerlidir. 60 günün dışında kalan sonraki iptal süreçleri nispeten çok daha zahmetli ve uğraştırıcı olabilir. Ek olarak 60 gün içinde yapılan iptal taleplerinde herhangi bir kesinti yok iken 60 günün ardından yapılan cayma durumlarında kesintiler yapılmaktadır.
BES İptal Durumunda Hangi Durumlar Meydana Gelir?
Bireysel emeklilik sistemi uzun vadeli devlet destekli bir yatırım aracıdır. Sözleşmeniz sisteme girdikten sonra bazı sebeplerden dolayı BES sisteminden çıkmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda hangi sonuçlar ile karşı karşıya kalacağınızdan kısaca bahsetmek gerekirse;
- 10 yıldan önce BES sisteminden çıkmak durumunda kaldığınızda birikimlerinizin tamamı üzerinden %15 kesinti yapılması söz konusu olacaktır.
- 10 yıl boyunca prim ödemesi yaparak emekliliği yaş şartı ile hak etmemiş olan bir kişinin sistemden çıkması söz konusu olduğunda gelir vergisi kanununa göre %10 kesinti yapılacaktır.
- Emeklilik şartını sağlamadan vefat ya da iş görememe durumları ile karşılaştığınızda birikimlerinizin %25 i muaf tutulmak şartı ile kalan tutar baz alınarak %5 olacak şekilde kesinti yapılır.
- BES sisteminin güzel bir avantajı şudur; Maddi olarak zorlandığınızda iptal ettirmek yerine prim ödemeyi durdurabilirsiniz. Böylece herhangi bir kesinti oluşmaz.