Ölüm diğer adı ile vefat durumunda BES’li olanlar bugüne kadarki birikimlerinin ne olacağını sorgulayabilir. Bu durumda biriken parayı kimler alabilir sorusuna yanıt arayacağız. Bes’de ölüm durumunda ne olur şeklindeki tüm soruların yanıtlarını bularak, kafanızdaki soruların yanıtlarını öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Ölüm Durumu
Yaşam enerjisi yerindeyken ve halen çalışabilecek sağlığa ve şartlara sahip iken birikim yapmak her zaman yaşlılığınızı garanti altına almak demektir. Birikimlerinize ek olarak devlet tarafından destek almak BES’e katılım için temel artılardan birisidir. Aylık ödeyeceğiniz prim tutarlarına ek olarak devlet tarafından %25 oranında gelir elde etmek pek çok kişi için büyük bir kazanç anlamına gelmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken tek nokta; BES sistemi sıradan bir emeklilik sistemi değil sadece uzun vadeli 10 yıllık devlet destekli bir birikim aracıdır. Birikimlerinizi devlet tarafından ödenen ek primlerle güçlendirerek yaşlılık sürecinizi çok daha keyifli ve rahat bir şekilde geçirmek için BES size büyük bir avantaj imkanı sunmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemine dahil olmuş kişiler BES sistemine ilişkin pek çok soru işareti ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu soru işaretlerinden ilk akla geleni ise BES sistemine dahil olmuş kişinin ölümü ya da vefatının ardından parayı kimin alacağı konusudur. BES sisteminde biriken parayı kimler alabilir? Gibi sorular BES sisteminde yer alan bireyler için önemli soruları oluşturmaktadır.
Ölüm ve Sakatlık Hali Durumunda Bireysel Emeklilik
BES katılımcısının olası bir vefatı durumunda sigorta firması kişinin yatırdığı primlerin tümünü mirasçılarına vermekle yükümlüdür. Yasal mirasçılarına BES katılımcısının sistemde biriken prim ödemeleri toplu şekilde iade edilir. BES katılımcısının vefatı dışında sakatlanması ya da kaza geçirmesi, hastalanması ve çalışamaz hale gelmesi durumlarında ise o güne kadar yatırdığı prim tutarları katılımcıya geri iade edilir. BES katılımcılarının sakatlığı ve ölümü durumunda herhangi bir kesinti durumu söz konusu değildir. Sadece elde edilen gelir üzerinden %5 oranında stopaj uygulaması yapılarak kalan miktar mirasçılara ya da katılımcıya iade edilir.
BES uzun vadeli bir birikim aracıdır. Bireysel emeklilik sistemine giriş yaparken öncelikle uzun vadeli yatırım olarak düşünerek bu sisteme girmelisiniz. Aksi halde 3-4 yıl prim ödeyip sistemden çıkmak istediğinizde devlet tarafından ödenen primlerin tamamını alamadığınız gibi ek olarak kesintilerle karşı karşıya kalabilirsiniz. BU yüzden BES sistemi esasında bir emeklilik sisteminden çok uzun vadeli yatırım aracı olarak bilinmektedir.