Bireysel Emeklilik İptali İçin Ne Yapmalıyım?

Bireysel emeklilik yaptıranlar, bireysel emeklilik iptali için ne yapmalıyım sorusuna yanıt arayabilir! Bankalar ve sigorta şirketleri üzerinden bireysel emeklilik sistemine giriş yapanlar en kısa sürede cayma haklarını kullanarak gerekli şartları taşıdıklarında kesintiler ile karşılaşmaz. Ancak süreci geciktirenler ne yazık ki, yatırdıkları tutarın bir nebze olsa da, altında ücreti geri alabilir! Bes devlet katkısı şartları yazımızı inceleyebilirsiniz…

Bireysel Emeklilik İptali

Bireysel emeklilik sistemine dahil olmuş ve her ay maaşının %3’ünü BES sistemine aktaran bir çalışan bu durumu sona erdirerek BES iptali talebinde bulunabilir. BES sisteminden çıkmak isteyen bir çalışan bunu çalıştığı firmaya bildirerek kolay şekilde BES ten ayrılarak ücret iadesi talep edebilir. BES sisteminde yer alan bir çalışan 2 aylık süreç boyunca BES iptali yaptırdığında bu cayma süreci içinde iptal ettirdiği için işlemleri çok daha hızlı ve kolay olacaktır. En önemlisi bu 2 aylık süreç içinde iptal ettirdiğinizde sizden herhangi bir kesinti yapılmayacaktır. Fakat 2 ayın ardından yapılan iptal süreçlerinden ücret kesintisi yapılması muhtemeldir.

Ücret kesintisinin yanı sıra iptal işlemlerinde izlenecek olan yol biraz daha farklı olabilir. Bireysel emeklilik iptali için farklı iletişim kanalları kullanılabilir. Bunların en başında telefon ile müşteri hizmetleri üzerinden irtibata geçmek gelmektedir. Müşteri hizmetlerine taleplerinizi ilettiğinizde hızlı şekilde iptal başvurusunu yapabilirsiniz. Ancak iptal işlemleri, kayıt durumu ile kıyaslandığında daha fazla zaman aldığını belirtelim. Bunun nedeni bes yaptıran şirketlerin müşteri kaybetmemeleri nedenidir.

Ek olarak BES sisteminin cayma süresi yani 2 ay dolmadığı zamanlarda internet bankacılığı üzerinden, müşteri hizmetleri yoluyla ya da SMS gibi farklı alternatif kanallar üzerinden hızlı şekilde BES iptali yapılabilir. Zira bireyler bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır sorusuna yanıt aramakta. Bunun için aşağıdaki bilgiler tam da size göre.

Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

Bireysel emeklilik iptal sürecinde eğer 2 ayı geçtikten sonra iptal başvurusunda bulunuyorsanız bir takım kesintiler olması muhtemeldir. Çünkü iptal hakkı için verilen süre 2 aydır. Bu süre içinde yapılan iptal başvurularında herhangi bir kesinti yapılmazken sonrasında yapılan iptal başvurularında 10 yıldan önce sistemi bırakmak isteyen kişiler için, toplam katkı payı birikiminin %15’i kadar gelir vergisi ödenmesi zorunlu kılınmıştır. Eğer ki 10 yıl ödeme yaptıktan sonra BES sözleşmesinden ayrılmaya karar verdiyseniz toplam ödenen katkı payının %10 u kadarı gelir vergisi olarak alınacaktır.

YouTube video

Bireysel emeklilik sistemine ilişkin merak edilen pek çok soru vardır. Bu sorulardan en çok merak edilenleri şunlardır;

  • BES sistemi uzun vadede kazanç getiren birikim sistemi iken kısa vadede ise bir gelir söz konusu değildir.
  • Katkı payı ödemesi asgari tutardan az olmamak kaydı ile istenilen şekilde yapılabilir.
  • BES sistemi temelde özel ya da otomatik olarak iki farklı şekilde karşımıza çıkar.
  • Otomatik BES SGK kapsamında çalışan sigortalılar için açılırken, özel BES ise emeklilik hakkı olmayan kişiler için açılır.
  • BES için belirlenen ödemeler 3 ay, 6 ay ya da yılda bir olmak üzere ayarlanabilir.
  • BES sisteminde 10 yıl boyunca kalan ve katkı payı ödemesi yapan kişiler 56 yaşını doldurduğunda BES üzerinden emeklilik elde ederler.

Bireysel emeklilik iptalinde para iadesi kaç günde yapılıyor?

Bes yani bireysel emeklilik sistemine giriş yapıp para biriktirenler sonrasında cayma hakkı süresi geçenler bes iptali durumunda içinde biriken parayı almak isteyebilir. Ancak belirli şartları kapsayan bes, erken çıkılması durumunda aracı firmaların kesintileri ile karşılaşabilir. Hesap işletim ücreti adı altında çoğu bankalar komisyon kestikleri için fon yöneticileri dahilinde %30 oranına kadar bir bedel kesilerek, tarafınıza iade edilebilir.

Bireysel emeklilik iptalinde para iadesi, için öncelikle bes iptali yapılması gerekiyor. Müşteri hizmeti size ne kadar bir para verileceğini net olarak belirterek, bugün çıkılması durumunda ne kadar para alacağınızı da netleştirir. Ayrıca bireysel emeklilik iptalinde para iadesinin ne zaman yapılacığını da yine müşteri temsilcisi tarafınıza belirtiyor.

Ortalama olarak 2 hafta içinde bes iptali para iadesi yapılmakla beraber duruma göre bu iade süreci daha erken de olabiliyor. Mevcut mevzuata göre bireysel emeklilik sisteminden çıkılması biraz zor şartlar sunulsa da, bes içinde kalınması ve mevcut para miktarının fonlarda değerlendirilmesi ile uzun vadeli getiri potansiyelinin daha yüksek olacağını söyleyebiliriz.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın