Başta bist100 ve bist50 olmakla beraber borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları GMYO ile biten şirketleri 2021 yılı dahilinde buradan öğrenebilirsiniz. Dikkat ederseniz borsada işlem gören bu şirketlerin sonu GMYO ile bitiyor ve açılımı ise gayrimenkul yatırım ortaklıkları şeklindedir.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları 2021
2020 yılı eylül ayı itibari ile borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları bankalar dahil farklı şirketler adı altında karşınıza çıkıyor. Toplamda ise 33 adet şirket bulunuyor. Bunların işlem hacmi, günlük bazda milyar TL civarında olabiliyor ve yatırımcılar tarafından sürekli takip ediliyor. Uzun ve orta vadeli yatırımcılar için gayrimenkul hisse senedi seçilirken bir kaç etken devreye giriyor bunlara bakarsak;
- Gayrimenkul yatırım ortaklarında bulunan gayrimenkullerin toplam adet ve değeri
- Sahip olduğu gayrimenkullerin yerleri
- Dış borçlarının olup olmadığı
- Trend bir şekilde değer artışının olup olmadığı
- Kazandıkları kar payını yatırımcıları ile temettü adını verdiğimiz şekilde her yıl paylaşılıp, paylaşılmadığını
- Ülke içindeki iş birlik ve faaliyetleri
- Mevcut borçların TL bazında döviz olup olmadığı!!!
Bu gibi etkenler, yatırımcıların o gayrimenkul yatırım ortaklığı senedini seçmeleri için önem arz eden hususların başında geliyor. Eğer ki, şirketin mali yapısında bozulma söz konusu ise ve sürekli kar edip değeri yerinde kalıyor veya hiç temettü kar payını yatırımcıları ile paylaşmıyor ise çoğu yatırımcı bu gibi şirketleri seçmiyor!
Borsada İşlem Gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Fonları
Ülkemizde faal olarak borsada işlem göre gayrimenkul yatırım ortakları incelediğimizde aşağıdaki şirketleri göreceksiniz. Zamanla bu şirketlerin sayısı artabileceği gibi azalabiliyor.
- Atakule GMYO
- Ata GMYO
- Akfen GMYO
- Akmerkez GMYO
- Akiş GMYO
- Alarko GMYO
- Avrasya GMYO
- Deniz GMYO
- Doğuş GMYO
- Emlak Konut GMYO
- Halk GMYO
- İdealist GMYO
- İş GMYO
- Kiler GMYO
- Körfez GMYO
- Martı GMYO
- Mistral GMYO
- Nurol GMYO
- Özderici GMYO
- Özak GMYO
- Panora GMYO
- Peker GMYO
- Pera GMYO
- Reysaş GMYO
- Sinpaş GMYO
- Torunlar GMYO
- Trend GMYO
- TSKB GMYO
- Vakıf GMYO
- Servet GMYO
- Yeni Gimat GMYO
- Yeşil GMYO
- Yapı Kredi Koray GMYO
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Nedir? Finansal araçlardan bir tanesi olan gayrimenkul sektörü, ülkemizde oldukça popüler bir araç niteliği taşır. Alınan bir gayrimenkul değeri ani bir anda artabileceği gibi araştırılmadan sadece orada dursun diye alınan arsa, tarla, mağaza gibi gayrimenkuller de değer artışı olmayabilir. Bu nedenle bu sektöre girenlerin öncelikle portföy araştırması yapması gerekiyor. GMYO sayesinde kurumsal şirketler ortak olabildiği gibi şahıslar da mevcut sermayesi ile hisse senedi alarak da ortak olabilir. GMYO faaliyet amaçlarına baktığımızda ise yatırım ve gelişim ve buna bağlı olarak kar elde etme amacı ile kurulmuştur..