Engelli, özürlü ve hasta olan bireylerin engel olma durumuna göre devletten maaş desteği alacağını bilen vatandaşlar, 2021 engelli maaşı dahil engelli raporunun nasıl alınacağını öğrenmek isteyebilir.
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Hem engelliler hem de engellilere bakanlar için devletin çeşitli kurumlarınca destekler verilmektedir. Bu desteklere ilişkin ayrıntılar ise oldukça karışık olup anlaşılabilmesi de güçtür. Engelli raporu, alınması ve maaşı hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda sizler için paylaştık…
“2022 Aylığı” şeklinde de bilinen evde engelli bakım maaşı, beş ana sınıfta veriliyor. Üçü engellilik ile ilgili olup kendi aralarında yaş ve engel oranına göre değişiklik gösteriyor. Engel oranı %40 ile 69 arasında olanlar, engel oranı %70 ve üstü olanlar, 18 yaşından küçük engelli yakını olanlar diğer şartları da sağladıklarında bu destekten yararlanabiliyor.
Engelli Raporu Sorgulama
Ödemelerin bağlanabilmesi için en önemli etken hanenin maddi durumudur. Hanede yaşayan kişi sayısı ve haneye giren toplam gelir baz alınarak yapılan hesaplamaya göre maaşın bağlanıp bağlanmamasına karar verilmektedir. Hesaplamaya göre net asgari ücretin üçte birinden fazlası haneye giriyorsa, ödeme yapılmamaktadır. Bir örnekle açıklayalım: Eve giren toplam gelir 3000 TL ise ve hanede de 4 kişi yaşıyorsa, tutar rakamı kişi rakamına bölünür ve sonuç (750) net asgari ücretin üçte birinden fazla olacağı için ödeme bağlanmaz.
- Bireyler engelli raporu sorgulama işlemlerini edevlet üzerinden (www.turkiye.gov.tr) yapabilir.
İlgili maaş aylık olarak anılsa da, her ay alınamamaktadır. Üç ayda bir kez ödeme yapılmaktadır. Giderler düşünüldüğündeyse oldukça düşük bir tutardır. Buna karşın yine de asgari düzeyde bazı ihtiyaçların karşılanmasına olanak tanımaktadır.
Engelli Raporu Başvuru
Tüm işlerin kolaylaştırılması ve sorgulamaların hızlıca yapılabilmesi için ilk etapta engelli kişiye ait bir e-Devlet şifresinin PTT aracılığıyla alınmasında fayda vardır. Zira hem Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama hizmetinden hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama hizmetinden yararlanılabilecektir.
Başvuru, yaşanılan yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmaktadır. Bunlar ise genellikle kaymakamlık binalarının içinde bulunmaktadır. Başvuruyu takiben en fazla otuz günlük süreçte olumlu veya olumsuz bir sonuç alınmaktadır.
GSS primi ödeyenler ya da nafaka alanlar 2022 maaşından yararlanamamaktadır. Ayrıca engel oranı %39 ve altında bulunanların da bu destekten yararlanabilmesi olanaksızdır. Bu yüzden de tam teşekküllü hastanelerden alınabilen engel raporunu gösteren belgede, açık bir şekilde engel oranının belirtilmesi gerekmektedir. Hangi hastaneden engel raporu alınabileceğiyle ilgili olarak başvuru yapılan SYDV’den görüş alınmalıdır.
2021 Ocak ayında henüz maaş zamları belli olmadığı için zamsız yatmıştı şubat ayındaki farklarla beraber ödenecek tutarlar.
65 Yaş üstü yaşlılık aylığı = 815 TL
18 Yaş altı engelli yakını aylığı = 651 TL
%40-69 arası engelli aylığı = 651 TL
%70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı: 976 TL
Ödeme Günleri :
Ödemelerde oluşabilecek yığılmaları önlemek amacıyla;
• Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5 inci günü.
• Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6 ıncı günü.
• Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın7 inci günü.
• Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8 inci günü.
• Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9 uncu günü.
Ödeme yapılmaktadır.