Engelli olduğunun kanıtı sayılan sağlık kurulu raporu nasıl alınacağını ve nereden başlamanız gerektiğini bu yazımızda öğrenebilirsiniz. Özellikle engelli sağlık kurulu raporu ücreti bilinmesi gerekenler arasında. Zira her hastane de aynı olmayabilir bu ücret. Daha önceki konumuzda sağlık kurulu rapor süresi hakkında bilgilendirme yapmıştık. Bugünde sizlere bu raporun nasıl alınacağını ve hastane ücretlerinin ne kadar olduğunu belirteceğiz.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Bu raporu almadan önce hastane hakkında ve alacağınız rapor detaylarını çok iyi bilmenizde fayda var. Zira hastanede özürlü engelli merdiveni olmaması kadar kötü bir şey yok. Bu nedenle bir çok faktörü raporu almadan önce öğrenmeniz sizlere faydalı olacaktır. Zira hastanenin olduğu yer kadar engelli asansörün olup olmadığını sorgulayın. Engelli birey ile gittiğinizde bu raporun üst katlarda verilmesi olduğu gibi engelli asansörün olmaması da bir dezavantaj olabilir. Fiziksel koşullar bu nedenle oldukça önemlidir. Kendinizden çok engelliler için sorun yaşamamak adına her türlü kısımları düşünmeniz gerekiyor.
Hastanelerde bazen sıkıntılar baş gösterebilir bu nedenle size zıt giden birimleri şikayet etmekten korkmayınız. En önemlisi de aynı gün işlemlerin bitmesini sağlamak için sabah erkenden hastanede olmanız önerilir. Zira öğleden sonraki işlemler bir sonraki mesai başlamasına sarkabiliyor.
Öncelikle gideceğiniz hastaneden önceden rapor almanız şart. Aksi takdirde zaman kaybı baya olacak. Oraya gittiğinizde yukarıda yazdığımız gibi engelli bireyler için hazırlanan kısımlar olacaktır. Engelli sandalyesi, wc vb. kısımların olmasına dikkat ediniz. Gittiğiniz zaman görevliye ” Özürlü Durum ve Derece Bildirir Rapor ” adını kullanın ki, diğer raporlar ile karıştırılmasın. Kısaca alacağınız raporun adı halk deyimi ile ağır engelli özürlü raporu olmaktadır. Görevli personel sizlere bir dilekçe verecektir bu dilekçe üzerinde hak talebi için hangi hakların olmasını dolduracaksınız. Yanınızda giderken engelli kişinin resmi ve kimlik fotokopisi talep edilir. Form doldurulur ve sıra beklenir. Toplamda 8 imza ve kaşe ile onaylatılması gereken formu alacaksınız. Bu rapor formunu alırken bir ücret ödemiyorsunuz. Ancak çoğu hastaneden ücret aldığını belirtelim. Ücret ödememek için ise Özürlü Kimlik Kartı bulunan ya da nüfus cüzdanında sakatlık oranı yer alan kişilerden rapor için ücret talep edilmiyor. Ancak bakanlığın kararının kesinlikle ücret verilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Ama çoğu özel hastaneler bu işlem için ücret talep eder. Burada önemli olan evrakların tamamının kurula yetiştirilmesidir. Genelde öğleden sonraki mesai saatleri kurulun 16:00 ya kadar onay vermesidir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle sakin olmanızda fayda var. Ne kadar erken hastaneye giderseniz işleriniz o kadar hızlı biter. Ayrıca elinizde önceki yılların tetkitleri var ise işiniz kolaylaşıyor. Röntgen, fotoğraf ve kimlik fotokopileri yanınızda olsun. Her türlü raporu yanınızda bulundurmanız sizlerin faydasına olup, engelli oranını artırabilirsiniz. Heyetin rapor için toplanma günü de önemlidir. Bu nedenle heyet ne zaman toplanacağını önceden hastaneyi arayarak bir gün öncesinden işlemlere başlamanız mantıklı olacaktır. Ayrıca yetiştirirseniz aynı günde başlayabilirsiniz.
Engelli sağlık kurulu raporunu alırken, 2 adet nüsha olup ıslak imzalı olarak tarafınıza veriliyor. Biraz özetlersek;
- Giderken, yakın zamanda aldığınız rontgen, epikriz vb. ne varsa yanınızda götürün. Özellikle raporunuza temel olacak branşa dair tetkikler işinize yarayacaktır.
- Sağlık Kurulu Poliklinikleri C Blok 1. Katta diğer Polikliniklerden ayrı olarak sadece sağlık kuruluna müracat eden hastalara hizmet vermektedir.
- Sağlık Kurulu Poliklinikleri Çarşamba günleri hariç haftanın her günü hizmet vermektedir.