Çek kırdırma denilince akla faktöring gelmekte olup, faktoring nedir, 2022 faktoring faiz oranları kaç, çek kıran faktöring firmaları hangileri faturalı var mı şeklinde sorular sormakta. Özellikle çek kırdırma aşamasında faktoring firmaları bireylerin ve şirketlerin yardımına koşmakta! Bireyler ise faktoring nedir 2022 faktoring faiz oranları kaç şeklinde arama yapmakta. Bu sayede mevcut çeklerini bozdurabilir ve nakit para sıkışıklığını giderebilir. İki taraflı olumlu sonuç şeklinde tabir edilen çek kırdırma işlemlerini güvenilir faktöring firmalarından yapabilirsiniz.
Faktoring Nedir? Faktoring Faiz Oranları 2022
Halk arasında sıklıkla duyduğumuz ancak pek çoğumuzun tam olarak anlamını bilmediği bir kelime olan Faktoring kelimesinin ilk önce ne olduğundan biraz bahsedelim. Faktöring, çek ve senet kırdırma olarak bilinmektedir. Uzun vadeli olan alacaklarınızı faktöring firmasına devrederek hızlı şekilde sıcak paraya kavuşmayı sağlayan, ticari işletmelere büyük kolaylık sağlayan firmalardır.
İşletmenin var olabilmesi için uzun vadeli olan alacaklarını faktöring firmasına devreder, bunun sonucunda faktoring firmasının talep ettiği faiz miktarını da düştükten sonra kalan miktar hak sahibine ödenir. Böylece işletmeler uzun vadeli olan alacaklarını kırdırmış olur. Çek ve senet kırdırma işlemlerinin en önemli konularından birisi, alacak vadesi ne kadar kısa olursa, kişiye masrafı o kadar da az olmaktadır. Yani 1 yıl sonrasına vadeli olan bir çek için ödenecek faiz oranı daha fazla iken, 2 ay vadeli olan çeki kırdırırken ödenecek faiz miktarı çok daha az olacaktır.
Faktoring çek hesaplama incelendiğinde faktöring maliyetleri ortaya çıkacaktır. Yani firmalar %18 KDV kesmekle beraber işin yasal boyutuna bağlı kalmalarından dolayı maliyet artışı söz konusu olacaktır. Çek kırdırma faiz oranları 2022
Faktoring Ücreti = Faiz Tutarı + Komisyon + Vergi (BSMV)
Faktöring firmalarıyla çalışmanın diğer dezavantajlarından birisi de, fazla faktöring firması kullanmak bankalar nezdinde kredibilitenizi olumsuz etkiler. Nakit para döndüremediğiniz imajı bankada oluşur bu da işletmeyi olumsuz etkileyebilir. Eğer ki faktoring firması ile çek ve senet kırdırdığınızda alacaklı olduğunuz firma borcunu ödemediği taktirde, sorumluluk size aittir, faktöring firmasına siz ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi önemli konulara faktöring firması ile çalışmadan önce dikkat edilmesi gerekmektedir.
Faktoring Ücreti Ne Kadar 2022
Faktöring firmalarında faiz oranları çekin ve senedin vadesine göre tamamen değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama olarak %3 ya da %5 gibi değerler olduğu faktöring faiz oranları için doğrudur. Faktoring firmalarının faiz oranları bankalar gibi kesin değildir, bu yüzden miktara, vadeye tahsil türüne göre işlemler değişmektedir. Bu yüzden kesin ve net bir faiz oranı söylemek yanlış olacaktır.
Faktoring Ücreti = Faiz Tutarı + Komisyon + Vergi (BSMV)
Yukarıdaki faktoring masrafı ücreti incelendiğinde senete kaç gün kalmış, firmanın belirlediği sabit faiz oranı ve buna istinaden devlete ödenecek olan KDV eklenerek belirli bir tutar ortaya çıkar. Faktoring çek kırma masrafı bu şekilde belirlenir ve firmalara göre değişkenlik gösterir. Zira bazı faktöring firmaları yasal olmayıp, KDV kesmezler bu da suçtur. Günlük bazda faktöring faiz oranları değişken olup, piyasa şartlarına göre değişebilir.
Çek kırdırma veya senet bozdurma aşamasında yapılması gerekenlere bakmak istersek; faturalı iş alanlar ile irtibat kurmanızda fayda var. Çeki teslim etmeden önce bütçenin yeterli olmasına dikkat etmelisiniz. En önemlisi de KDV kesintisi uygulayan firmalara daha fazla güvenmelisiniz. Zira kdv demek devlet ile resmi işlem yaptığını gösterse de, kesilen faturada firma adı ile gittiğiniz firmanın adlarının eş olmasına dikkat etmelisiniz.
Güvenilir Faktoring Firmaları! Faktöring firmaları ile çalışırken, faturalı hizmet veren firmalar ile çalışmaya özen gösteriniz.
Faktoring ne kadar kesiyor 2022
Faktoring firmalarına göre değişken tutarlarda masraf adı altında bir ücret kesilmektedir. Genele bakıldığında faktöring komisyonu şu şekilde hesaplanır. Faktoring Ücreti = Faiz Tutarı + Komisyon + Vergi (BSMV)
Faktoring firmaları yüzde kaç alıyor?
Faktoring Ücreti = Faiz Tutarı + Komisyon + Vergi (BSMV) şeklinde hesaplama yapıldığında sadece vergi kısmı %18 devlete ödendiği için buna komisyon ve senete kalan gün sayısına göre hesaplama yapılıyor. Ancak sektöre bakıldığında faktoring firmaları %5 ile çalışmaktalar.