Finans yöneticisinin görevleri; sorumlu olduğu iş koluna göre değişkenlik gösterebilir. İşletme küçük ise muhasebe görevinin sorumluluğunu da yaptığı gibi işletmelerin gelir gider dengesi denilen bütçelerini dengeli ve planla bir şekilde yol haritasını çizerek tüm yönleri ile ele alan kişi veya kurumların sunduğu bir hizmet türüdür. İyi bir finans yöneticisi olmak için daima yenilebilir işlemler ile firmanın ileriye dönük getirisi yüksek çalışmalara ortak olması esas kılınmalıdır.
Finans Yöneticisinin Görevleri
Başlıkta geçtiği gibi finans yani işletmelerin ekonomik yükümlülüğünü açıklar. Burada finans yöneticileri, işletmenin büyüklüğüne göre sınıflandırılabilir. Örnek vermek gerekiyorsa Türkiye’de hizmet veren ve binlerce bayisi olan bir işletmenin finans yöneticisi ile çiğköfte bayiliğini alan yöneticinin sorumluluk alanı farklıdır. Burada küçük işletme dediğimiz çiğköfte bayiliğindeki kişi, aynı zamanda işletmenin sahibi yani finans yöneticisidir. Hizmetindeki personel sayısı en fazla 2 kişi olurken, büyük şirketlerde bu rolde bulunan kişinin altında yüzlerce personel bulunabilir.
- Muhasebe işlemlerinin tamamından sorumludur
- Görevi ve sorumluluğu olan işletmenin tüm alt biriminden sorumludur
- Ürünlerin gelir ve gider fiyatlarını inceler, karar verebilir ve sınıflandırabilir
- Tüm işletmenin aynı zamanda vergi konularındaki işlemleri atamada rol alabilir.
- Yatırım fırsatlarını bulabildiği gibi bir üst kişiye bunları sunarak, yeni yol haritasında etkin rol alabilir.
- Firmanın veya işletmenin; borç durumunu özellikle banka kredileri ile alakalı hamleleri plan yaparak, ödeme zamanlarını gelir durumlarına göre ayarlamalı
- Rakip siteleri, firmaları, kurumları inceleyerek bilgi sahibi olmak
- Gelişen teknolojik araştırmalara bağlı olarak, çalıştığı kurumu veya şirketi bu gelişmelerden haberdar ederek, yeni faaliyetlere uydurmak
Yukarıdaki maddeleri çoğaltmak mümkündür.
Finans Yöneticisinin Temel Nihai Hedefi Nedir?
Bir finans yöneticisinin temel nihali hedefi ele aldığı şirketi ve görevi sürekli kar ettiren ve zarara uğramayan işlevler ile ileriye dönük, büyüten çalışmaları kapsamalıdır. Bu nedenle finans yöneticileri aynı zamanda işletme sahibiymiş gibi görev almalı ve buna göre karar verebilmelidir.
Ancak burada asıl etken, işletmenin sağ kolu dediğimiz finans yöneticisi ile patron denilen işletme sahiplerinin hem fikir olması gerekmektedir. Bir yolda ilerlemek ve büyümek isteyen işletmelerin çalışma şartlarına uyum sağlaması ve ciroya bağlı olarak bilanço karlılığına önem vermesi gerekiyor. Sürekli zarar açıklayan şirketler ne yazık ki, belirli dönemler sonrasında işletmelerini kapatabildiği gibi satışa çıkarabilir firmalarını. Bu gibi durumlara düşmemek adına finans yöneticisinin asıl işi çalıştığı kurumu kendi firması gibi kendi cebinden çıkacak fazla para çıkmaması gibi düşünerek hareket etmelidir.
İşletmelerde finansal işlev bu nedenle çok önemlidir. İşlemlerin daima faturaya dökülmeli, gelir gider durumları bilanço dönemleri ile ele alınarak, üst kademedeki görevliler ile paylaşılmalı gerekirse toplantılar yapılmalıdır.