ÇKS kaydı (çiftli kayıt sistemi) olan fındık üreticileri, 2021 alan bazlı destek konusunda fındık destekleme ödemeleri başvuruları başladığı gibi bu yıl ki, miktarın ne kadar ve ne zaman yapılacağını sorgulamakta.
2021 Fındık Destekleme Ne Zaman Ödenecek?
Çiftçi kayıt sistemine hızlıca kayıt olarak, 2021 destekleme ödemelerinden faydalanmak mümkün. Bildiğiniz gibi ÇKS kaydı olanlar bu ödeneklerden yararlandığı gibi bunun yanında mazot, gübre, hayvan desteklemeleri dahil alan bazlı fındık destekleme gibi önemli alanlarda da yine faydalanmaktadır. Çoğu kişinin merak ettiği konuların başında ise 2021 fındık destekleme başvuruları ne zaman başlıyor ve buna istinaden ödemelerin ne zaman yapılacağı!
- Destekleme başvuruları; 1 Eylül 2020 de başlıyor ve 30 haziran 2021 tarihine kadar sürecek!
Yukarıdaki tarihe bakarak bu başvuruları kaçırmamanızda fayda olacaktır. Zira pandemi nedeni ile çoğu işlerin aksadığı bilinen bir gerçek olup, devlet üretimin aksamaması ve enflasyon oranlarının artmaması nedeni ile başvuru tarihlerini uzattığı gibi verilecek olan destekleme parası miktarı da 2020 yılından daha fazla olacağı gelen bilgiler arasında.
Alan Bazlı Fındık Destekleme Ödemeleri 2021
Karadeniz bölgesinin önemli ticari faaliyetleri arasında ilk sırada bulunan fındık, üreticiler açısından devletin ödeyeceği destekleme parasını merakla beklemekte. Söz konusu 2020 fındık destekleme parası alınsa da, artan kurlar ve giderlerin bu yıl daha da artması nedeni ile verilecek olan fındık destekleme parasının miktarının daha fazla olması gerektiği konusunda bölge halkı hem fikir. Bunu bilen hükumet yetkilileri, 2021 fındık destekleme ödemelerinin bir önceki yıla oranla daha fazla olacağının üzerinde durulduğunu şimdiden söylemektedir. Sadece fındık destekleme parası olmayıp, tarımsal alanda kalkınma amacı ile aşağıdaki destek ödemelerinin de verileceği ve ödemelerin beklenilen tarihin aksine daha erken yapılması da söz konusu.
- Toprak analizi desteği
- Mazot desteği
- Gübre desteği
- Organik tarım desteği
- Yurt içi sertifikalı birçok destekler
- Çatak desteği
- Fidancılık desteği
- Depo desteği
Gibi birçok destekleme ödemeleri verildiği gibi miktarların da 2020 yılından daha fazla olacağını söyleyebiliriz.
Kimler Fındık Destekleme Ödemesi Alabilir?
Çoğu üretici neden fındık destekleme ödemesi alamadığını sorgulamakta. Öncelikle gerekli şartların sağlanması gerekiyor ve yasalar nezdinde bu şartların başvuru öncesinde tamamlanması esas kılınıyor. Aşağıdaki bilgilere sahip olan her vatandaş fındık desteklemesine başvuru yaparak kabul edildiği takdirde ödemeleri alabilirler.
- ÇKS yani çiftçi kayıt sistemine kayıt zorunlu
- Aynı şekilde fındık kayıt sistemi kaydı da olmalıdır
- Başvuru alınan tarihleri kaçırmamak bu tarihler genelde il veya ilçe tarım panolarına asılmaktadır
- Yalan veya hatalı bilgi sunmamak.
- Gerçek veya tüzel kişiler başvurabilir
- Diyelim ki, siz Diyarbakır’da bulunuyorsunuz ve başvurular Rize’de ise orada fındık olan tarlanızın olması ve başvuruyu Rize’de yapılması gerekiyor. Çoğu kişi bu nedenle eleniyor!
Fındık destekleme parası verilen iller genelde Karadeniz bölgesinden seçiliyor. Bunları biraz açarsak; Artvin, Bartın, Düzce, Bolu, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Skarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak şeklinde.
2021 Fındık Destekleme Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru yapmak için yukarıda bahsettiğimiz etkenlere uymanız gerektiğini belirtmiştik. Bunları taşıyan her bireyin kolaylıkla fındık destekleme başvurusu yapacağını söyleyebiliriz. Sıralama ile gidersek;
- İl veya ilçe tarıma giderek, ÇKS kaydı olanlar, alan bazlı fındık destekleme dilekçesini doldurması gerekerek teslim etmesi gerekmektedir.
- Verilen dilekçe ve evraklar dahilinde kontrol yapılarak, görevli il ve ilçe tarım personelleri ilgili alanı gerek yerinde gerekse de uydu aracılığı ile tespit ederek onay vermektedir.
- Sonraki aşamada komisyon, kişinin başvurusunu inceleyerek karar vermektedir.
- Fındık destekleme için tarlanın en az 1 dekardan büyük olması zorunludur
- Başvuruda talep edilen evraklardan en önemlisi ÇKS kaydı ve fındık üreticisi belgesidir.