GES Nedir? Gelire endeksli senet nedir? Gelire endeksli senet nereden alınır? Şeklinde soruları bulunan ziyaretçilerimizin meraklarını giderebilmek amacıyla bu içeriğimizi oluşturduk. Gelire endeksli senet satın almak istiyorsanız ve Gelire endeksli senet başvurusu yapmak istiyorsanız bu içeriğimiz sizlere yardımcı olabilir. Daha fazla uzatmadan sizlere gelire endeksli senet nedir? GES Nedir? Bu konular hakkında detaylı bilgi paylaşımı sunalım.
9 Haziran 2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ekonomi modeli bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı konu ile alakalı olarak; “Başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında, ekonomi yönetimimiz Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup; atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır” Şeklinde açıklamalar yaparak GES konusunda vatandaşa duyuru yaptı. Vatandaşta internette Gelire endeksli senet nedir, Gelire endeksli senet nereden alınır, Gelire endeksli senet nasıl alınır? Bu konularda araştırmalar yapmaya başladı.
Devlet İç Borçlanma Senetleri Nedir?
Hazine ve Maliye bakanlığının yeni ekonomi modelini açıklamasının ardından internette çok sık bir şekilde GES nedir? Gelire endeksli senetli nedir? Şeklinde aramalar yapılmaya başlandı. Bizlerde araştırmaya yaparak gelire endeksli senet hakkında bilgiler topladık.
Gelire Endeksli senet, Borsa İstanbul’un resmi internet sitesinde yer alan bilgilerine göre Devlet içi borçlanma senetleri demektir. Bir diğer adıyla DİBS demektir. Hazine müsteşarlığı tarafından piyasa içerisindeki ihraç edilen borçlanma senetlerine gelire endeksli senet yani devlet iç borçlanma senetleri deniyor. Eğer devlet borçluysa Devlet iş borçlanma senetleri sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde veya vade sonuna kadar borçlu olduğu tutarı kişiye ödüyor. Tüm bunlar olurken DİBS’lerde ikincil piyasalarda kişiler veya kurumlar tarafından satın alınabiliyor. Alınabildiği gibi de başkaları tarafından satılabiliyor.
Gelire Endeksli Senet Nedir?
Hazine tarafından ilk olarak 28 Ocak 2009 tarihinde Gelire Endeksli Senet (GES) satışı yapılarak yurtiçi tasarrufların arttırılması, senetlerin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi olayı gerçekleşmiştir. GES senetlerinde veya Gelire endeksli senetlerde getiriler her zaman için Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçesiyle bütçeye aktarılan hasılat payları üzerine endekslenmektedir. Bu senetler ile birlikte senet sahibine asgari kupon ödeme garantisi verilir ve bu sayede yatırımcı yani senet sahibi gelir payında hiçbir değişimden olumsuz etkilenmeyerek tüm zararı önlemiş oluyor. Gelire endeksli senetlerin ödemelerinde her zaman için TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM’in bütçeye aktarılan 3 aylık ve 6 aylık hasılat payları esas alınarak ödeme yapılır.
Gelire Endeksli senet hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı şu açıklamalarda bulundu; ”Bakanlığımızca vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet içi borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.”
Gelire Endeksli Senetlerin İhracı Hakkında Açıklama (09.06.2022) pic.twitter.com/JFveKpGLwL
— T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) June 9, 2022
Gelire Endeksli Senet Nereden Alınır?
Gelire endeksli senet nereden alınır? Şeklinde bizlere çokça soru gelmektedir. Gelire endeksli senet başvurusu yapmak için talep toplama tarihi devlet tarafından belirlenen tarihlere göre 15 Haziran 2022 olacaktır. GES ile birlikte talepler sonucunda senet sahipleri devlet kurumlarının gelirlerine endekslenmiş bir şekilde senet sahibi olacaklar. Tüm GES’ler için minimum ödeme garantisi verilmektedir. GES ile yani Gelire endeksli senet sayesinde devlet kurumları zarar etse bile aradaki fark senet sahibine her zaman için garanti edilmiş olacaktır.
Gelire endeksli senet sahibi olmak için ve Gelire endeksli senet nereden alınır? Sorusuna cevap verebilmek için sizlere cevabımız 15 Haziran 2022 olacaktır. Bu tarihte talep toplama yapılacak ve GES’ler sadece bankalardan alınabilecektir.
Borçlanma Genel Müdürlüğü Nereye Bağlı?
Borçlanma genel müdürlüğü resmi gazetede yayınlanan bilgiye göre Hazine ve Maliye bakanlığına bağlıdır. Devletin tüm iç ve dış borçlarından sorumludur.
Türkiye Hazinesi Ne Kadar Para Var?
Türkiye Hazinesinde şu anda iç ve dış borçlarının toplamı kadar para bulunmaktadır. O da toplamda bu yıl 895 milyar lira artış göstererek 2 trilyon 708 milyar TL civarındadır.
