Hayvancılık İçin Devletten Arazi Kiralama

Hazine arazilerin kiraya verilmesi söz konusu olup, arsa ve tarlası olmayanlar bile girişimci ve tarla sahibi olarak, işletmelerini kurarak kısa sürede para kazanabilirsiniz. Milli tarım ve hazine arazilerinin kiralanması aşamasında gereken şartları sağlayan vatandaşlara ortalama olarak bir hafta içinde sonuçlar açıklanarak, ekime geçilmesi talep olunur.

Hayvancılık İçin Devletten Arazi Kiralama Nasıl Olur?

Başta mera kiralama olmak üzere devlet arazilerinden dilediğiniz türdeki taşınmazı kiralama metodu ile sahip olabilir ve tarımcılık faaliyetlerinizi yapabilirsiniz. Tabi bunun için devlet, sizlerden bir takım ödenek ve belirli şartların sağlamasını talep edecektir. Bildiğiniz gibi 2020 yılında milli tarım projesi hayata geçirildi. Ekonomik sorunların ortadan kalkması ve tarımcılığın daha da geniş yayılması için bu gibi bir çok proje ülkemizde hizmete açılmış bunlardan biri de hazine arazilerin kiralanması olarak verilmiştir.

Milli tarım arazisi kiralamak içim mevzuata bağlı kalınması gibi anlaşma yapıldığının altını çizelim. Ortalama olarak 10 yıl süre ile kiralanması söz konusu olan devlet arazisi kiralama işi bu nedenle daha fazla önem çekmiştir. Havza bazlı üretim modeli olarak mevzuata eklenen hazine arazileri üzerinden çiftçilerin tarım yapması için bu gibi projeler meclise sunularak kabul edilmişti.

Ülkemizin tarımda kalkınması ve yeniden tarımcılık faaliyetlerin artırılması ve ülkenin var olan tarım ihtiyacının karşılanması amacı ile oluşturulan bu projedeki ürünleri sizlerde alabilirsiniz. Bu yüzden devlet olarak bir yaptırım modeli olarak da adlandırılan bu projelerde, ekilen ürüne kadar her detayı devlet mevzuatına göre şekillenmiştir. Yani kiraladığınız tarlaya ne ekileceğine dair bilgileri ve seçenekleri liste bazında seçerek ilerliyorsunuz.

Mera Kiralama

Mera arazilerin kiralama işlemleri için sizlerden ve girişimcilerden talep edilen şartlara bakarsak;

  • T.C. vatandaşı olmanız gerekiyor
  • Çiftçi olduğunuza dair ÇKS kaydının olması gerek.
  • En az 3 yıldır aynı bölgede ikamet edilmesi
  • Mal varlığı türünden toprak sahibi olunmaması

Bu şartları sağlayan her kimse başvuru için Maliye bakanlığı üzerinden milli emlak genel tebliği üzerinden yol haritası çizebilir. Aynı il veya ilçede bulunan birden fazla olmayan arsa için birden fazla yapılan başvurularda ise öncelik, yine belirli şartları göre şekillenmektedir.

  • Kişinin aile fertlerinin üzerinde tarla bulunmaması

Bu şartı taşıyanlar önceliği hak edeceklerdir.

Devletten Arazi Kiralama Fiyatları 2021

Girişimciler ve vatandaşlar ise devletten arazi kiralama fiyatlarının 2021 yılında ne kadar olduğunu ve bir önceki yıla göre ne kadar bir artış yaşandığını öğrenmek isteyebilir. Kiralama fiyatlarına bakmak için öncelikle bu adres üzerinden harita bazında hangi illerin arazilerinin kiraya verildiğine bakıyoruz:

  • https://www.milliemlak.gov.tr/Rent/PreparedRent

Sonrasında misal Diyarbakır ilini seçen vatandaş, kaç metre kare kiralanacağına bakar. Misal 2020 yılı dahilinde Diyarbakır/bağlar ilçesinde imarsız olarak 12,619 metre kare kiralanması için sizlerden talep edilen tutar 32 bin TL yıllık bazda istenir. Burada vergiler ve ne tür kesintilerin olacağını yine ilgili sayfada öğrenebilirsiniz. Dönüm başına 2500 lira talep ediliyor gibi. Bu tutarlar illere ve ilçeye göre değişken olabilir. Bunun bilincinde olmanız gerekiyor.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın