Kosgeb ile nasıl kredi alabiliyorken işkur üzerinden de krediyi nasıl alabileceğinizi aşağıdaki yönergeleri takip ederek kolayca kavrayabileceksiniz. Bu sayede faizsiz veya hibe kredilerden yararlanarak nakit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
İşkur Hibe Kredisi
Bireylerin iş bulmalarını, özel yetkinlik alanlarına göre iş yapmalarını sağlamak üzere İŞKUR ülkemizde firmalar ile iş arayan kişileri buluşturmakta, dolayısıyla kişileri iş sahibi yapmaktadır. İŞKUR’un temel işlevi budur. Bunun dışında halk arasında bilinen İŞKUR Kredisi aslında KOSGEB tarafından sağlanan ve finanse edilen krediden başka bir şey değildir.
İŞKUR kredisi olarak bilinen kredi türünün KOSGEB kredisi olduğunu söylemiştik, İŞKUR kredisi çekmek isteyenlerde neden böyle bir algı oluştuğunu yani İŞKUR kredisinin KOSGEB kredisi olarak algılandığını araştırdığımızda KOSGEB ile İŞKUR arasında imzalanan protokol ile ilgili olduğunu gördük. KOSGEB faizsiz kredi ve hibe desteği sunmaktadır, yani faizsiz kredi ve hibe desteği sunmak KOSGEB’in görevidir, İŞKUR’un bu konu ile ilgili bir alakası mevcut değildir.
İŞKUR kredisi diye halk arasında yanlış bir anlaşılma söz konusudur, İŞKUR yukarıda da belirttiğimiz gibi iş bulmak için hizmet yürüten bir kurumdur. KOSGEB kredisi ve hibe desteklemeleri ise pek çok kişiye destek sağlayarak işletmelerini büyütmekte ya da yeni girişimlerinde büyük ölçüde bir destek ve fayda sağlamaktadır.
Esnafları desteklemek üzere hükümet tarafından çıkarılan yeni kampanyalar ile 50 bin lira KOBİ kredisi hizmeti sunulmaktadır. 50 bin KOBİ ve 30 bin lira Halkbank ve kooperatif kredileri ile esnaflar kredi ihtiyaçlarını son yıllarda büyük ölçüde gidermiştir.
İşkur Hibe Kredisi
İŞKUR tarafından verilen herhangi bir kredi bulunmamaktadır. İŞKUR kredi desteği gibi lanse edilen kredi KOSGEB kredisi yani KOSGEB girişimciler için sunduğu hibe ve kredi destekleridir. Bu yüzden yanlış anlaşılma olmaması adına bu detaya dikkat etmek gerekmektedir.
KOSGEB Kredi ve Hibe Desteği: Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri destekleme ve geliştirme için KOSGEB adı altında işletmelere kredi ve finansman desteği sağlanmaktadır. Bu desteklemeler hibe ve kredi olarak karşımıza çıkar. Hibe kredi alabilmek için öncelikle KOSGEB’in uyguladığı tüm kriterleri tamamlamış olmak gerekmektedir. Bunların en başında girişimcilik sertifikasına sahip olmak vardır. Girişimcilik sertifikasına sahip olduktan sonra işletme için gerekli olan adımların en önemlisini atmış olursunuz. Girişimcilik sertifikasının ardından işletmeniz için gerekli olan diğer şartlara uygun olduğunuzda iş planı hazırlama ve sunma aşamasına geldiğinizde, asıl önemli olan kısma gelmişsiniz demektir. İş planı sizin işletmeniz için her şey anlamına gelir. Eğer işletmenizin hibe desteği ve kredi desteği almasını istiyorsanız, maddi anlamda desteğe ihtiyacınız varsa o zaman iş planında tamamen gerçek ve doğru bilgilerle düzgün ve kesin ifadeler kullanarak iş planı hazırlamalısınız. Ancak o zaman hibe ya da kredi desteği almaya hak kazanacaksınız.
Hibe Kredi Başvuru Formu
Bu bağlamda İŞKUR üzerinden kredi almak mümkün olmadığını, İŞKUR kredisi diye anlatılan aslında KOSGEB destekleri olduğunu tekrar hatırlatarak girişimcilerinize başlamadan önce sektör ile ilgili bir takım araştırmaları yapmanızı önermekteyim. Sonuç olarak bakmak istediğimizde hibe kredilerden yararlanmak isteyenler, kosgeb il müdürlüğüne giderek başvuru evraklarını doldurup ilgili birime teslim etmeleri gerekiyor. Sonraki aşamada ise hibe kredi kampanyaları TV ve medya aracılığı ile toplum ile paylaşıldığında, hızlıca başvuruda bulunabilirsiniz.
İşkur’a kayıtlı olan vatandaşlarımızın bir çoğu işsizlik sıkıntısı yaşamaktadır. Ve yaşamış oldukları işsizlik sorunlarını bu kurum aracılığı ile giderebilir. İşkur’un vermiş olduğu kursların başında iş başı eğitim programları yerini almaktadır. Bu programın amacı kurumda kaydı bulunan vatandaşlarımızın mesleki alanda deneyim kazanmaları ve teorik olarak mesleki eğitim almaları ve uygulamalı olarak almış oldukları eğitimler sayesinde çalışma ortamına uyum sağlaması planlanmıştır. Aynı zamanda bu program sayesinde işsizlik sorunu yaşayan vatandaşlarımız mesleki yeterliliklerini geliştirerek tecrübe sahibi olacaklardır. Bu programdan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız çalışmak istedikleri işi kendileri bulabilecekleri gibi aynı zamanda kurumunda kendilerine iş yeri bulmalarını talep edebilirler. Bu program en fazla 6 ay en az ise 3 ay olarak uygulanmaktadır.
Girişimcilik Eğitim Kursları
İş kur’da kaydı bulunan vatandaşlarımız girişimcilik eğitim kurslarına katılarak kendi işlerini kurabilirler ve bu program sayesinde kendilerini geliştirerek daha başarılı olabilirler. Girişimcilik eğitimi bitiminde kursa katılan vatandaşlarımıza uygulamalı girişimcilik eğitim sertifikası verilmektedir. Bu sertifika sayesinde ise devlet tarafından sunulan teşvik ve hibe kredilerden de yararlanmanız mümkün olacaktır. Girişimcilik eğitim kursunun temel amacı sınıf içi eğitimleri ve atölye çalışmaları sayesinde uygulamalı girişimcilik desteğinin verilmesidir. Girişimcilik eğitim kurslarının toplam süresi 32 saat olarak belirlenmiştir.
Mesleki Eğitim Kursları
İş kurda kaydı bulunan vatandaşlarımız iş gücü piyasasının ihtiyaç duymuş olduğu mesleki alanların hemen hemen hepsinde işsiz olan kesimin kendilerini geliştirerek istihdam etmelerini sağlamak açısından yapılan meslek edindirme kurslarıdır. Bu kurs istihdam garantili mesleki eğitim kursu olarak bilinmektedir. Bu kursun süresi toplamda 160 gün olarak belirlenmiştir. Günlük olarak çalışma saati en az 5 en fazla ise 8 olarak belirlenmiştir. Ayrıca haftada 6 günü geçmeden çalışmanız mümkün olacaktır. Toplam çalışma süresi 30 en fazla ise 40 saati geçmemektedir. Ayrıca tüm resmi ve dini tatillerden de yararlanmanız mümkün olacaktır. Tatil günleri ise toplam eğitim gününe dahil edilemez.