İşyeri Açmak İçin Gerekenler (Yaş Sınırı – Hibe Kosgeb)

Kosgeb hibe programına katılarak işyeri açabilir ve büyütebilirsiniz. İşyeri açmak için gerekenler tamamlanmalı sonrasında yaş sınırı dahilinde kolaylıkla iş sahibi olabilirsiniz. İşyeri açma kredisi almayı düşünenler, hangi bankaların veya kurumların destek çıktığını araştırmak isteyebilir. Bu nedenle sermayesi olmayana kredi veren bankalar olup, bunlar arasında kosgeb destekleri en fazla tercih edilenler arasında. Bildiğiniz gibi girişimciler için devlet desteği alınmakla beraber bu tutarlar 3 haneli rakamlara kadar çıkabiliyor. Üstelik hibe kredilerde geri ödeme olmayıp, işyeri açma aşamasında bir çok devlet yardımından da faydalanmak mümkün olup, SGK prim ödemeleri de devlet tarafından karşılanmakta.

İşyeri Açmak İçin Gerekenler

Bu belge ve evrakları incelediğimizde bir bakkal örneğinden yola çıkarsak;

  • Vergi levhası çıkarılmalıdır
  • Belediye işyeri açma ruhsatı alınmalıdır
  • Fatura kesmek için basit usül kazancı söz konusu olduğundan bir muhasebeci ile anlaşılmalıdır
  • Kaşe çıkarmanız gerekmektedir
  • Kirada iseniz kira sözleşmesi gerekmektedir.
  • 18 yaş üzeri herkes işyeri açabilir. Bu nedenle çoğu kişi işyeri açma yaşı kaç sorusuna yanıt bulmuş olacaklardır.

Günümüz ekonomik koşulları gereği herhangi bir işyeri açarken kredi çekmek zaruri bir durum hâlini almıştır. Mevcut sermayeyle hem fiziki ihtiyaçların giderilmesi hem resmî ödemelerin aksatılmadan yapılması hem diğer firmalarla rekabet edilmesi hem de tanıtım için bütçe ayrılması gerçekten külfetli olabilmektedir. Bu yüzden de düşük faizlerle kredi almak oldukça önemlidir ve birçok girişimci için mecburidir…

Bir işyeri açarken alınabilecek en makul kredi desteği KOSGEB tarafından sunulmaktadır. Belli koşulları sağlayan girişimciler, KOSGEB başvurularına müteakip belli aralıklarla veya bir kere mahsus destek alabilmektedir. Başvurulan desteğe göre bu tutarlar ya kredi ya destek ya da kısmen kredi ve kısmen destek olabilmektedir. Kredi oranları incelendiğinde bankalardan alınabilecek olan kredilere göre oldukça makul seviyededirler ve dahası, ödemeye başlanması daha geçtir. Destekler ise hibedir ve herhangi bir geri dönüşü de olmamaktadır. KOSGEB için en önemli durum istihdam olup devamlılık esastır. KOSGEB vasıtasıyla çeşitli bakanlıkların özel projeler ve/veya amaçlar için ayırdığı desteklerden de yararlanılabilir.

Kosgeb Hibe İşyeri Açma Desteği

Hükumetin açıkladığı verilere göre 2020 yıl sonu ve 2021 yıl başlangıcı dahilinde işyeri açmak isteyen yeni girişimcilere özel fırsat paketi sunacak. Başta kosgeb desteği olmakla beraber özgün proje sunanlara da milyarlarca lira hibe parası verilecek. KOSGEB dışında bazı sivil toplum kuruluşları da işyeri açmak isteyenlere destek olmaktadır. Sivil toplum kuruluşları oldukça makul rakamlarda kredi vermektedir; ancak küçük işletmeler için bu krediler birçok masrafın karşılanabilmesine olanak tanımaktadır. Bu kredilerden faydalananlar da tıpkı bankaya öder gibi taksitler hâlinde borçlarını geri ödemektedirler. Sivil toplum kuruluşlarından alınan kredilerdeki faiz oranları da son derece düşüktür. Bu kuruluşlar daha çok ev hanımlarına ve girişimci kadınlara dönük destek sağlamaktadır.

Bunların dışında kredi alınabilecek bir başka seçenek ise bankalardır. Bankaların tamamı işyeri açanlara belli üst limitlere kadar kredi verebilmektedir.  Bankalar, işyeri açmak isteyenlere özel bazı kredi paketleri hazırlamıştır. Krediye başvurulacağı günün sabahında tek tek bu paketlerin incelenmesi ve faiz tutarıyla alt ve üst limitlerin ne olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir. 28 Mayıs  2020 itibariyle kredi faiz oranları incelendiğinde Vakıfbank tarafından sağlanan “Bireysel İşyeri Kredisi” en cazip seçeneklerden birisidir. Aynı tarih için söz konusu oran %1.10’dur.

Yeni Girişimcilere Kredi Veren Kurumlar

Farz edelim ki, kosgeb üzerinden destek paketi almak istediniz, ancak kurum projenizi beğenmedi veya onaylamadı. Hemen çaresizlik duygularına kapılmadan, farklı kurumların da kredi verebileceğini belirtelim. Tabi önceliğiniz kosgeb olmakla beraber sonraki aşamalarda buraya da gitmeniz önerilmekte.

Tübitak projelerine katılarak büyük destek paralar kazanabilirsiniz. Ancak buradaki kurumun asıl ilgilendiği dal, teknoloji ürünleri olmakta. Bu nedenle projelerinizi bu yöne iterek ilerleyebilirsiniz. AB (Avrupa Birliği) mevzuatı kapsamında Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından, bazı desteklemeler veriliyor. Ancak bu destek tutarı kişi başına en fazla 15 bin TL ile sınırlıdır. İş yeri açma kredisi için bunu kullanmak söz konusu olabilir. Ancak bu tutarı alabilecek kişiler sadece bayanlar olduğunun altını çizelim. Diğer bir destek sunan kurum ise tarım bakanlığı olup, burada yerli üretimin artırılması amacı dahilinde hizmet sunulmakta. Yani bir tarlan var ise bunu kullanarak tarım bakanlığından 30 bin TL ye kadar hibe alabilirsiniz. İş yeri açma kredisi olarak bunu da kullanarak kısa sürede işinin patronu olmak istiyorum diyenler bu fırsatlardan yararlanabilir.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın