Kadınlarda Erken Emeklilik Yaşı Kaç? Şartları Neler?

Kadınlarda erken emeklilik, erkeklere oranla daha az yaşlarda söz konusu olup, şartları sağlamanız gerekiyor. Kadınlarda erken emeklilik 2021 yılı dahilinde gereken şartları sağlamanız ve yaşı doldurmanız dahilinde mümkün. Birçok kadın, hayal ettiği emekliliği erken yaşlarda görme umudu ile bir an önce sevindirici haberin gelmesini bekler. Nasıl erken emekli olabilirim sorusuna yanıt arayan kadınlar için derlediğimiz bu bilgiler tam da sizlere göre.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaç?

Emeklilik yaşının hesaplanması hep kafaları karıştıran ve merak uyandıran bir konudur. Bu yazımızı ise özellikle kadın okuyucularımız için hazırladık. Siz de kendinizin veya bir yakınınızın kaç yaşında emekli olacağını merak ediyorsanız, bu yazımız sorularınıza yanıt sunacaktır…

1999 yılına kadar sürekli olarak ilgili kanunda yapılan değişiklikler neticesinde emeklilik yaşları değiştirilmiştir. Örneğin 24 Mayıs 1995 ile 23 Mayıs 1996 tarihleri arasında işe giren bir kadının 20 yıl sigortalılık süresinin olması, 5825 prim gününün ödenmiş olması ve 52 yaşına ulaşması olması gerekmektedir. Buna karşın bir yıl sonraki süreçte işe giren kadınlar yaş 53, prim gün sayısı ise 5900 olarak tespit edilmiştir.

  • 9 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kadınların 20 yıllık sigortalarının olması ve en kötü ihtimalle 56 yaşına kadar beklemeleri ve en fazla 5975 prim gününe sahip olmaları gerekmektedir.
  • Yukarıdaki tarihten sonra ve 30 Nisan 2008 tarihine kadar işe giren kadınların ise 20 yıllık sigortalarının olması, 7000 prim günü ödemelerinin yapılması durumunda 58 yaşında emeklilikleri mümkündür.
  • 1 Mayıs 2008 ve sonrasında işe girenlerde ise tek fark prim gün sayısının 7200 olarak belirlenmesidir.

Kadınlarda Erken Emeklilik Şartları 2021

Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da bazı durumlarda eksik prim günlerinin doldurulması mümkündür. Bu durum, emeklilik şartlarının daha önce tamamlanması anlamına gelmektedir. En fazla üç çocuğa kadar doğum borçlanması yapılabilmektedir. Yani en fazla 2160 gün (altı yıl) kazanılabiliyor. Buradaki püf nokta ise, doğumun sigortalı olunan tarihten sonra gerçekleşmiş olması. Diyelim ki iki çocuğunuz var. 20 yaşında ilk doğumunuzu yaptınız, 24 yaşında işe girdiniz ve 28 yaşında ikinci doğumunuzu yaptınız. Doğum borçlanması, sadece ikinci doğumunuz için olacaktır.

Doğum borçlanmasına ilişkin birkaç ayrıntı daha bulunmaktadır. Örneğin çocuğun en az iki yıl yaşamış olması, prim gün sayısının doğum sonrası iki yıl için yapılabilir olması gibi durumlar belirleyici olmaktadır. Söz konusu konu hakkında sizlere en net bilgiyi SGK il veya ilçe müdürlükleri verebilir. Bunun için arama yaparak, TC kimlik numaranızı ilgili personele söyleyerek 4A veya 4B üzerinden ne zaman emekli olabilirim sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın