Yatırımcılar dahil bir çok girişimci birey, kaz çiftliği kurma maliyetini merak edebilir. Kaz üretim çiftliği kurulumunu yaparak, kısa sürede para katlamak mümkün olduğu kadar belirli bir sermayenin de olması gerekmekte. Ancak son yıllarda kosgeb desteklemeler konusunda girişimcilere nakit ve eğitim desteği aşamasında yardımcı oluyor ve iş sahibi olmalarında büyük rol üstleniyor. Sizlerde kosgeb girişimcilik kursları başvurusu yaparak, şimdiden girişimcilik sertifikası alarak, kosgeb’e sunacağınız proje sayesinde binlerce TL değerinde nakit desteğinden yararlanabilirsiniz.
Kaz Çiftliği Kurmak
Çiftlik kurmak günümüzde girişimcilerin en büyük taleplerinden birisidir. Profesyonel bir şekilde çiftlik kurarak özellikle kaz çiftliği kurup büyük ciroları elde etmek mümkündür. Çiftlik kurarken dikkat edilmesi gereken ve yapılması gereken bir takım temel kriterler vardır. Bu kriterler ışığında hareket ederek profesyonel bir şekilde hizmet sunmak pek çok kişinin hayalidir. Kaz çiftliği kurmak için öncelikle bir alana ihtiyaç vardır. Boş ve büyük bir alan sizin işinizi görecektir. Arazinin kent merkezine yakın olması da diğer aranan kriterler arasındadır. Çünkü ürettiğiniz ürünleri kısa süre içinde pazara ulaştırmak kar oranlarını arttıracağı gibi ürünlerin kısa zaman içinde pazara sunulması anlamına gelmektedir. Bu yüzden pazara yakın olmak, kent merkezine yakın bir alanda çiftliği icra ettirmek son derece önemli bir konudur. Profesyonel anlamda bu işi yürütmek için belli bir ekibe de ihtiyaç vardır. Bu işten anlayan ve her zaman canlı hayvanlarla ilgilenecek olan birisi mutlaka çiftlikte kalması gerekir. Çünkü canlı hayvanlar her zaman başında beklenmesi gereken girişim türleridir.
Kapıyı kapatıp gitme durumu hiçbir zaman olmayacaktır. Bu yüzden koşullar ne olursa olsun çiftliğin başında duracak birisi mutlaka olmak durumundadır. Bu bağlamda canlı hayvan üzerine bir girişimcilik yaparken mutlaka çok daha fazla düşünmek ve çok daha fazla analiz etmek lazımdır. Canlı hayvan işi bireyleri çiftliğe bağlayan ve çiftlik dışına çıkmalarına izin vermeyen bir alan oluşturacaktır. Eğer ki çiftlikte bu işten anlayan birilerini çalıştıracaksınız sizin faydanıza olacaktır.
Kaz Çiftliği Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaz yetiştiriciliği ülkemizde genel olarak Kars, Ağrı ve Erzurum şehirlerinde çok daha yaygın olarak yapılmaktadır. Bu bölgede gerek iklimin diğer tarım ürünlerine elverişsiz oluşu gerekse farklı tarım hareketliliğinin olmamasından kaynaklı olarak kaz yetiştiriciliği alternatif bir kazanç yöntemi olarak görülmektedir. Fakat kaz yetiştiriciliği aslında ülkemizin dört bir yanında yapılabilen ve ciddi bir gelir potansiyeline sahip olan bir girişim türüdür.
İlk etapta büyük bir maddi yatırıma gerek duymayan kaz yetiştiriciliği için ilk önce gerekli olan arazi ve 15-20 civarında kaz ile başlamak mümkün. Birkaç yıl içinde bu kaz miktarlarını 100-200 gibi büyük rakamlara ulaştırmak sizin elinizde. Böylece kısa süre içinde büyük bir kazanç kapısı elde etmenin yanı sıra profesyonel anlamda bir destek alarak hayal ettiğiniz satış rakamlarına kolay şekilde ulaşabilirsiniz. Kazların yapı olarak soğuğa dayanıklı olması barınak anlamında büyük ve profesyonel bir şeye gerek duyulmamasını ortaya çıkarıyor. Bu yüzden kaz yetiştiriciliği ülkemizde pek çok farklı alanda kolay şekilde yapılabiliyor. Kaz çiftliğinde tek yapmanız gereken üst bölümü kapatmak ve yanlarının havalandırma yapılması için boşluklar bırakmak olacaktır. Böylece kaz yetiştiriciliği konusunda sizler de oldukça profesyonel bir şekilde hizmet sunabilir ve hayal ettiğiniz satış cirolarına kolay şeklide ulaşabilirsiniz.
Kaz Çiftliği Kurmanın Maliyeti Ne Kadardır?
Kazları ilk etapta civciv olarak almayı düşünüyorsanız alan hesaplamasını iyi şekilde yapmak gerekmektedir. Metrekareye düşecek kaz sayısını hesaplamak için 1-2 haftalık için metrekareye 10 adet kaz , 3-4 haftalık için metrekareye 5 adet kaz, 5-6 haftalık için metrekareye 2 adet kaz, yetişkin bir kaz için ise metrekareye 1 adet kaz düşecek şekilde çiftlik planlaması yapılabilir. Sizler de kaz yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız ilk etapta 30 bin TL gibi bir para ile bu işe girerek kolay şekilde çiftliği kurabilirsiniz.
Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından desteklenmeye başlayan kaz yetiştiriciliği girişimcilerin ilgisini çeken bir sektör olarak biliniyor. Pek çok farklı girişimci tavuk çiftliği açmak yerine kaz yetiştiriciliği yaparak bu sektöre yönelmiş durumda. Maliyet hesaplaması yapıldığı zaman kaz yetiştiriciliği çok daha hesaplı olması sebebiyle girişimciler kaz yetiştiriciliğine yönelmiş durumda.
Kar Çiftliği Maliyeti – Kar Oranı Nedir?
Öncelikle şuna dikkat etmeniz gerekiyor. Hayvan sağlığına son derece önem vermelisiniz. Zira kanatlı hayvan bakımı yapılmadığı veya önem verilmediğinde çiftlikteki tüm kaz, tavuk, ördek gibi hayvanlar telef olmakta. Sonraki aşamada ise yem türündeki kaliteli olma konusudur. Kaz yumurtası sezonluk olarak yapıldığından az sayıda çıkan bu yumurta üretimi, az olmasına rağmen diğer türlere oranla daha fazla kar marjı bırakmakta.
Üstelik kaz eti daha fazla tutulması nedeni ile üreticiler yumurtaları satma taraftarı olmayıp, yavrulama yani döllenme amaçlanmaktadır. Kar marjına bakıldığında ise ortalama giderin, gelire oranla 10 da biri bile değildir. Yani kısaca bakıldığında kaz çiftliği kurulumu kar marjı açısından çok kar getiren sektörlerden bir tanesidir.