Para kazanmak günden güne zorlaşmakla beraber artan rekabete bağlı olarak hızlı para kazanma yöntemleri de arayış içinde. Bunlardan biri de kaz yetiştiriciliği ve pazarlama sektörüdür. Para kazanma yöntemleri arasında büyük çıkış yakalayan kaz yetiştiriciliği ile pazarlama yaparak, kısa sürede parayı katlamak isteyenler için bulunmaz bir fırsat. Ayrıca kosgeb desteklemeleri içinde olan küçükbaş hayvan desteği sayesinde işletmenin büyük bir kısmını devletten hibe alarak başlamak mümkün! Tabi bunun için bir takım bilgilere sahip olmanız gerekiyor, nereden ve ne şekilde hangi şartlar altında kaz yetiştiriciliğine başlayacağınızı plan yaparak ilerlemenizi öneriyoruz. En mantıklı yol ise: kosgeb girişimcilik sertifikasını alarak, bu projeyi kosgeb müdürlüğüne sunmanız.
Kaz Çiftliği Kurmak, Nasıl Kurulur, Maliyeti ve Kar Marjı Nedir?
Ülkenin her noktasında yoğun bir ilgi almaya devam eden kaz yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş fırsatı olarak görülüyor. Üstelik işe girişte yüksek tutarda bir sermayenizin olmasına kesinlikle gerek yoktur. Ufak bir sermaye tutarı ile işe giriş yapabilir ve bu şekilde adımları doğru attığınız takdirde aynı yıl içinde 100 kaz sayısına bile ulaşabilirsiniz.
Kaz çiftliği için bu kaz türlerinden birini veya hepsini alabilirsiniz. Bunlar;
- Fransa kazı
- Venedik kazları
- Ergani kazları
Kaz Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?
Kaz çiftliği kurma işine adım atmak isteyenleri bekleyen ilk konu yer seçiminin yapılmasıdır. 2 dönümlük arazinin yeterli olmasının haricinde, barınağın üstü kapalı ve havalandırmanın tam olarak yapılması lazımdır. Ayrıca barınağın 14 saat boyunca aydınlatılması ve barınakta 30 ile 50 adet arasında damızlık kaz bulundurulması lazımdır. Bu adımlara uyulmasının dışında Kaz yetiştiriciliğine başlamak diğer yetiştiricilik türlerinde olduğu gibi yüksek maliyet gerektirmez. Başlangıç için 30 bin TL sermayeniz olsa bile, standarta uygun bir şekilde kaz çiftliği açmak için harekete geçebilirsiniz. Daha fazla kaz sayısına sahip gelişmiş bir çiftlik kurmak isteyenler ise, sermaye tutarını biraz daha arttırarak işe giriş yapabilirler. Üstelik arazi size ait olduğunda, bu maliyetin biraz daha düşürülmesi söz konusu olacaktır.
Kaz Çiftliğinde Kar Oranı
Kümes hayvanı yetiştiriciliği konusunda en karlısı kaz çiftliği kurma fikridir. Kazların uzun ömürlü olarak etinden, yumurtasından, ciğerinden bu şekilde gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Kazlardan yıllık olarak 15 bin yumurta alacağınızı hesapladığımızda bunun toplam geliri 150 bin TL’yi bulacaktır. Kaz etinin kilosu günümüzde 75 liraya kadar çıkar. Kaz ciğerinin kilosu için verilen fiyatta 200 TL hatta daha üzerinde tutulmuştur. Bu şekilde doğru strateji ile işe girişildiğinde kısa bir zaman aralığında kaz çiftliği kurma için harcanan maliyetin geri kazanabilmesi mümkün bir hale gelecektir.