Kefil Olan Kişiye İcra Gelir Mi? (Kefile İcra – Kefile Haciz)

Kefile haciz söz konusu olup, kefil olan kişiye icra gelir mi en fazla merak edilenler arasında. Gerek hukuksal gerekse de şahit olma açısından kefil olanların durumu hiç iç açıcı olmamakta. Bu nedenle yakın akrabası olsanız dahi kefil olmamaya özen göstermeniz gerektiği uyarısında bulunalım. En basit örneğinden yola çıkarsak; borçlunun hiçbir ödeme veya mal varlığı olmadığı durumlarda, alacaklı kesim hukuksal anlamda yola çıktığında borçlar doğrudan kefile kalmaktadır!

Kefilin Evine Haciz İcra Gelir Mi?

Kefil olmak demek ne demek? Önce buna baktığımızda güvendiğiniz birinin aslında bankalar nezdinde güvensiz olduğu ve borçlu olacak kişiye, gidip sana güvenen ve kredi notu yeterli olan bir kefil getirirsen talep ettiğin krediyi veya borcu sana verebiliriz anlamı çıkmaktadır. Bankaların tamamı şahıslardan kefil istemesi, o şahsa güvensiz bakış açısı ile yaklaştıklarını göstermektedir. Bu nedenle sizlerinde bu konu karşısında kime kefil olduğunuzu az çok anlamanız gerekecektir.

Kefil olana icra veya haciz gelir mi ilk aşamada borcu veren bankalar, mevcut borçların ödenmediği durumlarda borçluyu arayarak bilgi alacaklardır. Sonraki aksayan ödemelerde durumu hızlıca kefile iletir. Burada bir nevi kefili devreye sokarak, işte borçların ödenemeyeceği durumlarda bu borcun size kalacağı ifadeleri konuşmalar içinde geçer. Amaç, kefilin hızlıca kefil olduğu şahsa ulaşarak borçların ödenmesini sağlamak olacaktır. Bankalara borcu olanların 2-3 ayından itibaren taksitlerin ödenmediği durumlarda hukuksal işlemleri devreye almakta. Yani borcun zorla geri alınması kısmı burada başlıyor. Yasal takibe takılanların doğrudan kırmızı çizgi yiyeceklerinin altını çizelim. Kredi notu düşük olanlar bu nedenle bankalardan kredi kartı dahi alamazlar. Aynı aşamada hem borçluya hem de kefile ulaşarak, konu hakkında bilgilendirme yapılır. Ancak asıl borçluya ulaşamadığında doğrudan kefil ile muhatap olacaktır bankalar. Bu durumda borcun hala ödenmediği andan itibaren borç dosyası doğrudan icra müdürlüğüne gönderilerek haciz ve icra işlemleri başlatılır.

Kefil İcralık Olduğunda Ne Yapması Önerilir?

Bu soruyu hukuksal anlamda yanıt vermek istersek; kefil icralık olup haciz işlemleri yediğinde doğrudan asıl borçluya dava açabiliyor. Bu durumda asıl borçluya dava açılarak en azından içindeki öfkeyi, mahkemede netliğe kavuşturabilir. Ancak asıl borçlunun üzerinde her hangi bir mal varlığı veya bankalarda nakit parası yok ise ne yazık ki, eline hukuksal anlamda bir şey geçmeyecektir. Zaten asıl borçlu bu gibi durumları önceden bildiği için üzerine asla bir mal varlığı almadığı gibi sigortalı bir işte de çalışmaz.

Rücu davası olarak adlandırılan bu mahkeme işleminde kefil olan kişi mevcut borçları ödedikten sonra bu davaya geçiş yapabilir. Buradaki işlemde ise mevcut ödenen tüm borçlar dahil yasal faizlerin toplamı kadar bir miktar dahilinde maddi ve manevi tazminat davası başlığında rücu davasına müdahil olarak, sanık hakkında işlem başlatılabilir.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın