Bankalardan mortgage kredisi çekerken evin değeri için Konut Ekspertizi görevlendirilir. Bunun için ayrıca 800 ile 1000 TL arasında değişen bir ücreti peşinen yatırmanız gerekmekte. Peki Konut Ekspertizi nasıl hesaplanıyor? Konut ekspertizi hesaplaması nasıl yapılır isimli makalemizde sizler için bankaların konut kredisi verirken gerek duyduğu hesaplamayı göstereceğim. Bankaların sizlere konut kredileri verirken gayrimenkullerinize karşılık değerlerinin nasıl hesap yapıldığına dair bilgileri konu edineceğiz.
Konut Ekspertizi Hesaplaması 2020
Bankaların sizlere verdiği kredi ile konut sahibi olmak isteyenler için en hesaplı kredi verileceği ayrıca size kredi çıkıp çıkmayacağı hakkında eksper raporu baz alınacak şekilde değerlendirilmektedir. Ekspertiz hesaplaması nasıl yapılır işte size cevabı.
Ekspertiz hesaplaması
Eksper işinin uzmanı, kararları veren, değerleri biçen, değerlendiren ve yorumlayan anlamını taşımaktadır. Ekspertiz işlemi ise bir gayrimenkule değerleme uzmanları tarafından ve açısından değerleme çerçevesinde yapılan tüm işlemlere denmektedir. Piyasanın araştırılması yapılarak rapor oluşturmanın aşamalarıdır. Gayrimenkulü görerek resmi kuruluşların piyasayı takiben değerinin oluşturulması aşamasına eksper hesaplaması deniliyor.
Bankaların konut kredisi verirken teminat olarak alacakları gayrimenkullerin eskpertiz değerine göre belli limitlerde kredi vermesi ile eskpertiz hesaplamaları önemli hale gelmiştir. Uzmanlar ipotek alınacak olan evin ekspertiz hesaplamasını yaparken binanın yaş ve konum gibi özelliklerini göz önünde bulundurmaktadırlar. Satın alınacak gayrimenkulun ekspertiz değeri ne kadar yüksek ise o kadar kredi verilmektedir.
Eksper hesaplaması nasıl yapılır?
Satın alınmak istenen evler için bankalar kredi verme işlemi gerçekleştirmektedir. Ev ekspertiz raporunun alınması ile konutun piyasa değerini belirlerken uzmanlar ekspertiz raporunu hazırlamaktadır. Satın alınacak evin ekspertiz raporunun hazırlanması ve eksper hesaplamaları binanın yaşına, konumuna ipotek, şerh irtifak haklarına fiziki durumu altyapısı, imar durumu açık adresi inşaat maliyetine yer aldığı bölgedeki konumuna metrekaresine göre hesaplama yapılmaktadır.
Eksper hesaplaması ile konutun rayiç bedel üzerinden hesaplanan tutarı belirlenir.. Ekspertiz değerinin de eklendiği ekspertiz raporu ekspertiz uzmanlarını tarafından kredi alınacak olan ilgili bankaya verilir. Daha sonra banka da ev için istenen kredi miktarına bakarak krediyi vermeye ya da vermemeye karar vermektedir.
Bankalar eksperin gayrimenkule biçtiği değerin, ekspertiz raporunun değerinin % 75’ine kadar satın alınacak olan ev karşılığında kredi vermektedir. Ekspertiz raporu hesaplanması işlemi bankadan bankaya ve işlem yoğunluğuna göre değişkenlik gösteriyor. Buna karşın kredinin onaylanması; ekspertiz işlemlerinin yapılması ve ekspertiz raporunun sonuçlanması ortalama bir haftalık süreyi buluyor.
Eksper raporu yanlış hesaplanırsa ne olur?
Ekspertiz raporunun yanlış hesaplanması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kredi kullanacak kişilere yanlış hesaplanan ekspertiz raporunun düzenlenmesi neticesinde, buna bağlı olarak konut kredisi daha az çıkabilir. Yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi için, kredi kullanacak kişiler bankaya ve ekspertiz şirketine dava açılabilmektedir. Dava sonucunda, mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yaparak, evin değerini belirliyor.