Bankalar şahıslara kredi onayı verirken, şahsın kredi notu ve mali gücüne hatta maaş durumuna bakarak sonucu bildirir. Onayı alan bireyler ise kredi taksit ödemelerini zamanında yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde aldığı konut banka tarafından hacze girebilir. Konut kredisi ödenmezse ne olur sorusuna farklı yanıtlar almak mümkün. Bizde araştırmalarımıza bağlı olarak en net yanıtları buradan vermek istedik.
Konut Kredisi Faiz Oranları
İnsanların en büyük hayallerinden biri de kendi evine sahip olabilmektedir. Bu hayallerini gerçekleştirmek için bankalardan kullanılan krediler, yaşanan ekonomik krizler, işten ayrılma gibi durumlarda konut kredi borcunu ödenmeyebilir. İşte bu yaşanan ekonomik buhranlar sonrası konut kredisi ödenmezse ne olur?
Kullanılan konut kredilerinde, bankalar söz konusu konutun tapusuna ipotek şerhi koydururlar. Bu şerh sayesinde konut kredisi kullanan kişiler borç bitimine kadar evi satamazlar. Satsalar bile bankanın koydurduğu ipotek şerhini kaldırması ve kullanılan konut kredisinin kalan borçlarını ödenmesi gerekmektedir. Bankanın, kredi kullandırdığı evin tapusuna ipotek şerhi koydurmasında ki amacı evi kullanma hakkına değil, konut kredisinin borcunun ödenmemesi durumunda konutu satma hakkının olmasıdır.
Konut kredisinin son ödenme tarihini geçen ilk ödenmeyen aylarda bankalar, müşterilerini telefon aracılığı ile arayarak ödenemeyen taksitin ödenmesini isterler. Ödememe süresi 60.günü bulduğunda ise bankalar bu kez müşterisine noter taktikli bir ihtarname gönderirler. Bu ihtarname de konut kredi borcunun 2 aydır ödenmediğini, en kısa sürede ödeme yapılmasını ve ödeme yapılmaması durumunda icra işlemi başlayacağı bildirilir. Buna rağmen borç hala ödenmemiş ve borcun ödenmeme süresi üçüncü ayı geçmişse o zaman bankalar, müşterilerine üçüncü bir noter onaylı bir ihtarname gönderir.
Bu sefer ki ihtarname daha serttir ve ödenmeyen borçlar ve vadesi gelmemiş tüm borçların ödenmesini talep eder. Bu aşama da müşteri banka ile anlaşma hakkı vardır. Borcun tekrar yapılandırılması yoluyla banka ile tekrar bir anlaşma yapabilir. Ama müşteri banka ile anlaşma yoluna gitmemiş ve üçüncü ihtarnameye rağmen yine borcunu ödememişse o zaman bankalar, konut kredi borcun tahsil edilmesi için konut kredi dosyasını avukatlarına gönderir.
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Avukatlar gerekli prosedürleri hazırlayıp icra dairelerine borcun ödenmesi için başvururlar. İcra daireleri de borçluya bir ödeme emri gönderir ve ilgili borcun 7 gün içerisinde ödenmesini ister. Borç yine ödenmezse yapılacak bir şey kalmamış demektir ki bu da kredi ile alınan evin icra yoluyla satışı anlamına gelir.
Konut yani ev kredisi başvuruları hem internet hem de şubeler hatta telefon bankacılığı üzerinden alınmaktadır. Burada en önemli detay alacağınız evin değerine göre en fazla %80 oranında kredi çıkmasıdır. Yani 100 bin TL değerinde olan bir konut için bankanın sizlere en fazla vereceği kredi 80 bin TL olacaktır. Ödemelerde ise vade süresi ne kadar fazla ise ödeyeceğiniz toplam kredi tutarı da artacaktır!
İcra yoluyla satılan evden gelen satış parasından bankanın vermiş olduğu kredi, yasal faizler, avukat masrafları, icra masrafları gibi giderler kesilir. Eğer ki satılan evden geriye para kalmışsa o da kredi kullanan kişiye teslim edilir.