Kosgeb nezdinde projesi kabul edilmiş bireyleri, diğer kursiyerler merak edebilir. Bu nedenle kosgeb desteklenen sektörler 2021 yılı dahilinde sizler ile paylaşmak istedik. Bu sayede yeni girişimci arkadaşlar da desteklenen kosgeb işlerini öğrenerek buna göre adım atabilirler.
Kosgeb Desteklenen Sektörler
KOSGEB iş planı örneği KOSGEB’den destek alabilmek için her şey demektir. Destek almak ve işletmenizi kurmak ya da mevcut olan işletmenizi geliştirmek için KOSGEB’Den alacağınız girişimcilik sertifikası tüm bunların temelini oluşturacaktır. Girişimcilik sertifikası aldığınız sürede sizden istenen iş planı örneği ise kendinizi KOSGEB’e anlatma bölümüdür. Yani işinizi nasıl kuracağınız, kaynakların nasıl sağlanacağı, iş kurarken maddi yardım alacağınız birileri var mı? Kredi mi kullanacaksınız? Gibi aklınıza gelen hemen hemen her şey bu iş planı üzerinde yer alacaktır.
İş planının kabul edilmesi ve onaylanması için öncelikle oldukça şeffaf olunması gerekmektedir. Unutmayınız ki KOSGEB komisyonuna her gün onlarca kişi gelmektedir, girişimcilerin tutarlı olup olmadığı konusunda komisyon üyeleri oldukça tecrübeli ve başarılıdır. Bu yüzden her zaman dobra olmak, asla yalan ve ikilemde kalmamak gerekmektedir. İşletmenize ait en temel bilgileri ve olması gereken şeyleri bu iş planında güzel bir şekilde anlatın. Detaylara girin detaylı olarak yazın ancak lafı dolandırmadan. Bu bağlamda daha önceden benzer işletmelerin iş planlarını inceleyebilirsiniz, kabul edilmiş projeleri inceleyerek sizin projenizin nasıl olması gerektiği ve izlenecek olan yöntem konusunda size fikir verecektir. Bu yüzden onaylanmış projeleri incelemeli ve mümkünse farklı sektörlere göz atmalısınız.
Kosgeb’in Desteklediği Sektörler
KOSGEB’den hibe alamayacak proje yoktur, girişimci olmak her sektörde ve her yaşta geçerlidir. Ancak en önemli kural burada, farklı olmaktır. Farkınızı hissettirmek ve kabul ettirmektir. Siz iş planı dahilinde kosgeb komisyonuna farklı olduğunuzu hissettirdiğinizde aslında bütün sorun çözülmüş olacaktır. Bu bağlamda İş planının destek alabilmek için öneminin büyük olduğu, iyi iş planının ilk seferde onaylanacağı gibi kötü yazılmış iş planının onaylanmayacağını hatırlatırız. İş planınızı onaylamadan sonra KOSGEB girişimci destekleri kapsamına girecek ve artık faizsiz destek kredilerinden faydalanabilir.
Burada asıl önemli noktalardan biri yapılacak iş türünün kosgeb nace kodu içerisinde geçmesi gerekiyor. Bu nedenle kosgeb resmi sitesi bizlere kosgeb nace kodları başlığı altında iş türlerini vermiştir. Farz edelim ki, yapacağınız iş türü hayvan yemi satışı veya imalatı ise, nace kodlarında bunu bulmanız ve karşısındaki nace kodunu ilgili evrak üzerinde işaretlemeniz gerekmektedir. Ancak nace kodu olmayan iş sektörleri üzerinden girişimci başvurularında kredi veya hibe onayı verilmez.
Girişimci olma aşamasında sizlere tavsiyemiz kesinlikle kosgeb kurslarına katılmanız. Zira kosgeb her ay her il müdürlüklerinde girişimci sertifikası dağıtmak için bu gibi kursları açar bünyesinde. Sizlerde buraya katılarak girişimci sertifikası alabilir ve ilk adımı atmış olabilirsiniz. Sonrasında yapılması gerekenlere baktığımızda iş planı hazırlanması gerekiyor. Bunu da kurs aşamasında kosgeb iş planı nasıl hazırlanır başlığı altında tüm yönleri ile anlatılacaktır.