Kosgeb kredi başvurunuz onaylandığında bankalardan krediyi çekme aşamasında hayat sigortası kesintisi dahil birçok komisyonun kesilebileceğini belirtelim. Çok değil bundan bir kaç ay öncesine kadar devlet tarafından faizleri finansman edilen sıfır faizli 50 bin TL kosgeb kredisine başvuran ve kredisi onaylananların sayısı 200 bin üzerinde idi. Genele bakıldığında her 5 kişiden 3 esnafın en az 20 bin TL kredi kullandığını belirtelim. Peki bankalar, kişilerin kredi notuna bakmadan ve kendini garanti altına almadan hızlı onayı nasıl verdiklerine bakalım!
Kosgeb Kredilerinde Kesinti – Komisyon
Sizlere şöyle bir örneği verelim; ben kendim dahil büfe işletiyorum ve sıfır faizli 2020 kosgeb kredisine başvurmuştum ve bana 20 bin TL çıktığında çok sevindim demiyorsun en alt tabaka zaten bu tutar imiş. Çevremdeki tüm esnaflara sormuştum hemen herkese aynı tutar çıkmıştı, çıkmayanlar da yeni esnaf oldukları içindi.
Sonrasında ise başlıyoruz serüvene zira 2 kez bu krediyi almamak için caydım bir çok evrak istemeleri çok doğal ancak bir kaşe eksik diye 120 km lik yol insana çok koyuyor. Her neyse bankalar bildiğiniz gibi komisyon almakta. Yapıkredi bankası benden 500 lira paket ücreti istemişti ancak tam evrakları verirken dur gidip, diğer bankalara danışayım demiştim. Ve en az kesinti denizbank ile totelde 150 liralık bir komisyon alınmıştı. Sonrasında ise aynı gün içinde parayı alıp borçlarımı kapatmıştım. Burada dikkat edilen ise kesintiler idi.
Kosgeb Kredilerinde Hayat Sigortası Zorunlu Mudur?
Bildiğiniz gibi bankalardan kredi aldığınızda bankalar kendini güvenceye almakta. Hayat sigortası veya DASK gibi birçok sigorta kesintisi vardı. Ancak kosgeb kredilerinde çoğu bankalar bunu yaptırmamakta. Yani sizlere bir şey olursa sigorta şirketi o borcu karşılamıyor ve dolayısı ile o borç ölen kişinin çocuklarına kalıyor. Bu konu hakkında bankaların ne derece haksız olduğu araştırılmalı ve üzerinde durulmalıdır. Zira kosgeb sıfır faizli kredilerinde devlet sadece faizi karşıladı. Yani 20.000 TL’nin 3 yıllık faizi olan 6 bin TL’yi devlet bankaya ödemekte. Ana tutar ise sizlerin imzaladığı süreç içerisinde kesinlikle ödenmelidir. Zaten ilk yıl geri ödemesiz olduğu için kalan 2 yılda her 3 ayda bir olacak şekilde geri ödeyeceksiniz.
Dipnot: Hayat sigortası zorunlu değildir, sıfır faizli devlet kredilerinde bankalar bunu görmezden geliyor. Ancak farklı konulardaki kredi başvurularında kredi onayı için sizlerden hayat sigortası yaptırmanızı talep eder. Yaptırmayanlara da kredi onayı vermez.