Kosgeb kredisinin nasıl alınabileceğini merak edenler bu konumuz üzerinden detaylı anlatım dahilinde öğrenmiş olacaklar. Kosgeb kredisi nasıl alınır, en ince ayrıntısına kadar bilgileri vereceğiz bu sayede vatandaşlar artık neyin ne şekilde ve nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bilgi sahibi olmayı başaracaklardır. Bildiğiniz gibi kosgeb destekleri konusunda en önemlisi faizsiz esnaf kredisi olup, tüm esnaflar bu krediye koşulsuz şartsız başvuru yapabiliyor. Özellikle 2021 yılı faizsiz esnaf kredisi başvurularını kaçırmamanız gerektiğinin altını çizelim. Başvurular kosgeb il müdürlüğüne şahsen giderek, yapılmaktadır. Şahıslar veya tüzel kişiler ise acaba kosgeb kredi alma şartları neler, gereken evraklar hangileri şeklinde merak edebilir. Tüm detayları aşağıdaki açıklamalarda bulabilirsiniz.
Kosgeb Nedir? Kosgeb Açılımı Ne Anlama Geliyor?
Küçük ve orta işletme sahibi olanlara gidecekleri yol güzergahını tüm yönleri ile gerek eğitim gerekse de ekonomik açıdan destek olan bir birimdir. Burada devletimiz, genelde esnaflara, kobilere, bireylere kısaca girişimci olan veya olmak isteyenlere kurslar aracılığı ile eğitim vermekle beraber ilgili şartları sağlayan herkese ekonomik açıdan destek olmaktadır.
Var olan işinizi yoluna sokmak veya işinizi daha da büyütmek isterseniz dahi kosgeb sizlere sırtını çevirmiyor. Bu konuda hibe kredi denilen karşılıksız destek paketleri ile yolunuza emin adımlar ile ilerleyecek ve daha fazla gelir sağlamış olacaksınız. Kosgeb ancak her önüne gelen bireylere destek vermiyor yeter ki ilgili şartları taşıyın ve eğitimlere katılın. Öncelikle kosgebin desteklediği sektörleri öğrenmeniz gerekiyor ki o sektörlerde başlayacaksanız eğer %90 krediyi almış olursunuz! Kosgebin destek vermediği ve hemen herkesin üzerinde durduğu sektörler ise rent acar, otobüs firması, emlakçılık, büyükbaş veya küçükbaş hayvan besleme vb. bu alanlarda destek vermemektedir. Kosgebin asıl amacı üretimdir yani ülkede üretim yapan alanlara destek veriyor! Bu yüzden Girişimcilik Eğitimine katılanların tüm şartları sağlamış olacaktır.
Kosgeb Kursları Ne Zaman? Kaç Gün?
Totalde ise 32 saat kurs eğitiminden sonra başarılı olanlara sertifikası veriliyor. Kosgebin amacı iş yeri açacak olanlara yani girişimcilere eğitim açısından destek olmaktır. Destekleme amacı ile kurulan kosgeb, dönem dönem girişimcilere 50.000 TL ve 100,000 TL destek paketleri ile var olan işleri rayına sokmak için eğitimler sunmaktadır.
Konuya şu şekilde açıklık getirelim ; kosgeb öncelikle girişimcilere eğitim veriyor, sonrasında eğitimi alan kişi iş yeri açıyor kendi bütçesi dahilinde ve bu iş yerine eğitim aldığı sertifika üzerinden (sertifikada yaptığı iş önemli) faturalı ürün alıyor. Sonrasında almış olduğu tüm faturaların %70 ine kadar kosgeb üzerinden geri alıyor. Erkeklerde %70 oranında bayanlarda ise %90 oranına kadar destekler sunulmaktadır. Yani bir bayanın şansı normal 1 erkek girişimciye göre daha fazladır. Faturalandırma zorunlu olup, faturasını beyan etmeyen girişimcilere destek verilmiyor yani aldığınız ürünün faturasını kaybederseniz, kosgeb o ürünü yok saymış olabilir.
Kosgeb Kredisi Nasıl Alınır?
KOSGEB, ülkemizdeki girişimcilerin en büyük problemi olan maddi yetersizlikleri ortadan kaldırmak ve onların piyasada üretime geçmelerinin ardından özellikle kriz dönemlerinde bir mücadele örneği sergilemeleri açısından hem finansman hem de bilgi açısından destek sunan kamu kurumudur. Son dönemlerde birçok girişimcinin popüler araştırma konusu olan KOSGEB kredisi, adından da anlaşılacağı üzere, kurum tarafından verilmektedir. Fakat, burada kişilere sunulan kredi, bankalarda olduğu gibi doğrudan başvuru yapılarak alınamamaktadır.
İşletmelerin sağlam temellerinin oluşturulabilmesi ve bilinçli girişimcilere destek verilebilmesi adına KOSGEB tarafından Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimlere katılan kişiler eğitim sonunda bir de sınava dahil olacaktır. Sınavda başarılı olan bireylere bundan sonraki yaşantılarında KOSGEB kredilerinden faydalanabilmeleri için Girişimcilik Sertifikası verilecek ve onlardan proje hazırlamaları istenecektir. Destek alınmak istenen sektör ile ilgili fizibilite çalışmaları yapıldıktan sonra projesi hazırlanıp, KOSGEB komitesine teslim edildikten sonra, kredi ve hibe programları kişilere sunulacaktır.
Kosgeb Kredisi Şartları Başvurusu Caiz Mi?
KOSGEB kredisi almak isteyen bireylerin sırası ile bu aşamaları geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca unutulmaması gereken bir durum da kredilerin ya da hibelerin veriliş şekilleridir. Avrupa Birliği destekli olarak verilen kredilerin dışında, faizsiz kredilerden faydalanmak isteyenlerin, projelerine onay verilmesi ve kişilerin faaliyete geçmeleri gerekmektedir. Yani, işletme kurulduktan sonraki 3 ay içerisinde, KOSGEB görevlileri işletmenizi ziyaret edecek ve yaptığınız harcamaları inceleyecektir. Bunun ardından da hakkınız olan hibe ya da faizsiz kredi, KOSGEB tarafından sizlere teslim edilecektir.
Kosgeb destekleri 2021 yılı baz alındığında faizsiz olarak 100.000 TL verirken, hibe destekleri kapsamında 50,000 TL’ye kadar hibe parası verebiliyor. İlk yıl geri ödemiyorsunuz ancak sonraki yıllar her üç ayda bir olmak üzere 8 taksit şeklinde geri alınmaktadır. Kosgeb bir banka olmamakla beraber bankanın sizlerden alacağı faiz oranını karşılamaktadır. Siz ana tutarları geri ödemekle yükümlüsünüz. Kosgeb tarafından sunulan ekonomik krediler, her 3 yılda bir yenilenir ve girişimci bir kez almış ise 3 yılın sonunda yeniden başvurabilir.