Bireyler kosgeb üzerinden kredi veya hibe almak istediklerinde karşılarına mali bilanço toplamı şeklinde bilmediği kısımlar gelebilir. Bu yüzden mali bilanço toplamı nedir kosgeb hakkında önemli bilgileri buradan öğrenebilirsiniz.
Mali Bilanço Toplamı Nedir?
Farz edelim ki, bir işletmeniz yani dükkanınız var ve kosgeb üzerinden sizlere sunulan evraklar içinde kosgeb veritabanına kayıt yapılacağını belirtiliyor, bu aşamada sizlerden kosgeb mali bilanço toplamı rakamlarını girmeniz talep edilir. Bu aynı şekilde kosgeb kobi bilgi beyannamesi evrakı üzerinde de bulunuyor. Yani aynı şekilde bunun geçtiği kısımları da doldurmanız gerekmekte. Kosgeb desteklerine başvuru yaparken, kullanıcıların en fazla merak ettiği başlıklardan biridir; mali bilanço toplamı nedir şeklinde!
Başvurularda genelde içinde bulunduğunuz yıl değil, bir önceki yılı kapsayacak şekilde mali bilanço toplamı talep edilmektedir. Farz edelim ki, 2019 kosgeb destekleri başvurusu yapmak isteyen şahıs, talep edilen evraklar arasında adı geçen mali bilanço toplamı kısmını doldururken, 2018 mali bilançosunu girmesi gerekiyor. Genelde bu bilgiler, sizlerin muhasebeci de geçmektedir. Deftere tabi tutulan esnaflar veya basit usül fatura kesenler aynı şekilde esnaf sanatkarlara giderek bu bilgiyi alabilirler. En basit yol ise muhasebecinize bu soruyu sorarak, yanıt bulabilirsiniz.
Bilanço Toplamı Nedir? Nerede Yazar?
İçinde bulunduğunuz yılın mali bilançosu tamamlanmadığı için bir önceki yılın verileri talep edildiğini belirtmiştik. Muhasebeciniz veya mali işlemlerden sorumlu şahsın bu bilgiyi hızlıca bulabileceğini belirtelim. Kosgeb mali müşavir desteği adı altında girilen deftere göre rakamlar çıkarılabilir. Genelde ilgili evraklara baktığımızda 2 farklı adın geçtiğini görüyoruz.
- Bilanço usulüne göre defter tutanlar
- İşletme defteri usulüne göre defter tutanlar
Bu şekilde adları geçen kısımları doldurmak için bilanço toplamının bilinmesi gerekiyor.
Bilançoya göre mali bilanço toplamı hakkında bunları yazabiliriz; Bir önceki yıla ait aktif ve pasif gelir toplamlarının ele alındığı kısımdır. Aktif ve pasif toplamlar eşti olması nedeni ile iki kısımdan bir tanesini yazmanız önerilir. Yine bu kısmı tespit etmek için muhasebeci arkadaşınız sizlere net bilgiler verecektir.
İşletme defterine göre mali bilanço toplamı hakkında ise Asıl zor olan kısmın bu olduğunu belirtelim. Ancak korkmanıza gerek zira muhasebeci tutanlar elini bir şeye dokundurmadan kolayca oradan rakamları alabilir. Hesaplama isteyen bu kısım bir önceki yılın verileri baz alınır önceki bilgiler eşliği gibi. Bunu biraz açarsak aşağıdaki gibi formül hesaplaması yapılmaktadır.
İşletme hesap özetinde mali bilanço toplamı; Gider Bölümü + Kar/ Gider Bölümü – Zararı formülü kullanılarak hesaplanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken ise işletmeniz yani dükkan veya iş yeriniz yeni kurulmuş ise mali bilanço toplamı daima sıfır (0) yazılmalıdır.