Kredi çeken vatandaş zor durumlarda kaldığında kredi borcu erteleme öteleme veya dondurma işlemlerine girişebilir. Bu bankacılık işlemlerinin nasıl yapılacağını buradan öğrenmek mümkün! Tüm bu işlemler yani kredi borcu öteleme, erteleme, dondurma yapıldığında belirli bir faiz oranının etki edeceği unutulmamalı. Buna göre bir ek ücret kredilerde karşı tarafa yansıtılmaktadır.
Kredi Borcu Erteleme
Acil nakit ihtiyacımı nasıl karşılarım sorusuna yanıt arayanlar, önceliği her zamanki gibi bankalarda aramakta. İhtiyaç kredisi başta olmak üzere nakit avans, kredili mevduat hesabı derken bir çok farklı isimler ile müşterilerin acil nakit ihtiyacını bankalar karşılıyor. Tabi bunun sonucunda bankalar vermiş olduğu paranın miktarı ve vade süresine bağlı olarak faiz alıyor müşterilerden.
Kredi başvurusu onaylanan her bireyin ödeme yapma zamanında yani vade süresi geldiğinde almış olduğu tutarın taksitini yatırmalıdır. Yatırmadığı her gün ekstra olarak faiz işleniyor bu da borcun daha da kabarmasını sağlıyor. Ancak bu durumda zor anlar geçiren vatandaşların yanında yine bankalar kapıyı açık bırakıyor. Onlar için kredi borcu erteleme işlemi devreye girer. Belirli faiz oranları ve vade seçenekleri yeniden belirlenerek 3 ay, 6 ay veya daha fazla sürelerde erteleme söz konusu olabilir. Kredi borcu erteleme işlemleri bankadan bankaya değişebildiği gibi faiz oranları da değişkendir. Tabi bu bankaların mevzuatına bağlı olarak kredi borcu erteleme şartları da devreye girebilir.
Kredi Borcu Öteleme
Öteleme, kredi borcu erteleme ile her ne kadar aynı anlama gelse de buradaki süreç daha kısadır. Yani kredi borcu öteleme süresi sınırlı olup 1, 3 ve 6 ay ile sınırlıdır. Kredi borcu öteleme işlemi yapıldığında vade süresi yani öteleme zamanı ne kadar fazla olursa kredi borcu aynı oranda artacaktır. Bu nedenle mevcut ödeme durumunuza göre öteleme süresini azami tutmanız sizlerin yararına olacaktır.
Bu işlemler için doğrudan banka şubelerine gitmeniz gerekiyor. Her ne kadar pandemi döneminde şubeler bu konuda yardımcı olmayı düşünmeseler de, banka müşteri hizmetleri de devrede olduğunu belirtelim. İşlemleri daha hızlı yapmak adına hangi bankadan kredi çekmiş iseniz o bankanın müşteri hizmetini arayarak, kredi borcumu ötelemek istiyorum demeniz yeterlidir. Sonrasında müşteri temsilcisi sizlere uygulanacak olan faiz oranını vade seçeneği dahilinde sizlere sunar.
Kredi Borcu Dondurma (Durdurma)
Bankalar kredi borcu dondurma veya durdurma işlemleri için sizlerden bir neden talep edebilir. Ancak her ne neden olursa olsun bu işlemin bankanın yararına olacağını belirtelim. Uygulanan her kredi borcu durdurma aşamasında sizlerden ek bir faiz gideri talep edecektir bu da bankaların ekonomik açıdan kar elde etmesine imkan tanır.
Genelde kredi borcu dondurma aşamasında askere gittiğinizde veya sağlık sorunları yaşamanız durumunda bankalar anında durdurma kararı verebilir. Tabi her durdurma ne yazık ki, olumlu sonuçlanmayabilir. Bu durumda ödenmeyen her kredi taksiti için ek bir faiz ücreti devreye girecektir. Hastalık ve askere gitme nedenleri olanlardan bankalar belge talep edecektir. Sağlık raporu veya askerlik durum belgesi isteniyor. Bankalar bu gibi kredi borcu dondurma sürecine gireceklere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Otomatik ödeme talimatı vererek, vadesiz hesabınızdan veya kredi kartınızdan kredi borcu taksitlerinin de ödenebileceğini hatırlatıyor.