Biriken banka borçlarından biri olan kredi kartı borçları ödenmediğinde kara listeye girebildiğiniz gibi icralık olma durumu da söz konusu olabilir. Hali ile kredi kartı borcumu ödeyemiyorum nasıl öderim sorusuna yanıt arayanların sayısı oldukça yüksektir. Ancak şu asla unutulmamalıdır; insanların çoğu harcama alışkanlığı olması nedeni ile gelir gider durumuna bakmadan sürekli olarak borç batağına doğru gitmekte, bu da mevcut borcun üzerine borç gelmesi sonrasında içinden çıkılmaz bir duruma girmelerine neden olmaktadır.
Kredi Kartı Borcumu Nasıl Öderim?
Nakit parası olanlar genelde kredi kartı ekstresi geldiği gibi daima kart borçlarını ödeyerek kapatmaktadır. Ancak nakit sıkıntısı olan vatandaşlar ise ne yazık ki, kredi kartı borcunun sadece asgarisini ödeyerek, ayı kurtarma çabasına girmekte. Ancak sadece kartın asgarisini ödemek, faizden kurtulacağınız anlamına gelmez. Bu nedenle tez zamanda tüm borçları kapatmayı, BBDK önermektedir. Sizlerin de kredi kartı borcu var ise ve nasıl öderim diye dert yanıyor iseniz aşağıdaki bilgilere göz atarak, kısa sürede borçlarınızdan kurtulabilirsiniz.
- Kartınız ile gerekmedikçe fazla harcama yapmamalısınız
- Zorunlu harcamalarınızı daima taksitlendirme yapın ki, ekstre döneminde cebinizden fazla para çıkmasın
- Var olan borçlarınız olduğunda yeni bir borç yapmamaya özen gösterin
- İhtiyacınız olmayan ürünleri asla almayın, indirim var diye gidip gerekmeyen erzak alınmaz.
Bildiğiniz gibi kredi kartı borç ödeme zamanı geldiğinde, kart borcunuzu ödemek için dilerseniz banka şubesine veya atm cihazına giderek, kart numarasını girerek ödeme yapılabiliyor. Dileyenler ise bankanın dijital bankacılık servisi uygulaması üzerinden kredi kartı borç ödeme kısmından da vadesiz hesabındaki para miktarına göre mevcut borcu kapatabilir. Çoğu kişi de, bankalar üzerinden eft yaparak sadece kredi kartı üzerindeki 16 haneli numarayı, kart sahibinin ad soyad ve banka adını yazarak ödeme emri gerçekleştirebilir.
Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır?
Bireyler kredi kartı borcunu ödeyemiyorum dediklerinde bankanın ilk yanıtı; gelin size kart borcu taksitlendirme yapalım diyecektir. Yani mevcut kart borcunu faiz dahilinde işleterek, vadeye yaymaktadır. Bankalar bu işleme kredi kartı borcu taksitlendirme demektedir. Tüm banka müşterileri genelde kredi kartı ekstresindeki borcun fazla olması ve nakit bulamaması durumunda başvuracağı ilk yöntemlerden biri olan taksitlendirmeyi tercih eder. Örnek vermek gerekirse, Ali Bey X bankasındaki kredi kartı borcu 15 bin TL’ yi bulduğunda çözümü 12 eşit taksite bölerek, 12 aylık vadeli faiz oranı dahilinde borcunu taksitlendirme yapacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken taksitlendirme sonrasında kart limitiniz düşecektir!
Banka uygulaması var ise menüden, kredi kartı seçilerek, borç ödeme ekranına geçiş yapılır. Sonrasında ekstre böl veya kart borcunu ertele kısımlarından bu taksitlendirme işlemi yapılabilir. Bu gibi işlemleri dilerseniz banka müşteri hizmetini arayarak, kart borcunu taksitlendirme seçeneğine girerek de yapabilirsiniz. Ancak çoğu müşteri banka şubesine giderek bunu yapmaktadır. Dijital uygulamaların gelişmesi sayesinde mobil bankacılık daha fazla talep alması nedeni ile artık çoğu banka müşterisi tüm bankacılık işlemlerini buradan yapmaktadır.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Yapılandırma işlemleri, kart taksitlendirme ile aynı değildir. Buradaki işlem mevcut borcun ödenemez olduğuna kesin gözü ile bakılarak, banka tarafından müşteri aranarak buna geçiş yapılmaktadır. Tüketiciler ise kredi kartı borcunun ödenmediğinde ne yapılması gerekir, başıma ne gelir icralık olur muyum sorusuna yanıt arayabilir. Bu gibi durumlar ile yüzleşmemek adına yapılması gereken en mantıklı çözüm kesinlikle kredi kartı borcunu yapılandırmaya sokmak olmalıdır. Yapılandırma bir nevi banka ile yeni bir sözleşme imzalanarak benim borcum budur, borçlarımı taksitlendirme yaparsanız kapatabilirim yanıtını vermektir.
- Banka şubesine girerek, kredi kartı borcu yapılandırma
- Bankanın müşteri hizmetleri telefonunu arayarak, kart borcumu taksitlendirmek istiyorum
- Atm üzerinden kredi kartını takarak, borcu taksitlendirme
Bunun gibi bir çok tavsiye gerek çevrenizden gerekse de banka personellerinden duyabilirsiniz. Bilginlerin sözü olan ayağını yorganına göre uzat, bu nedenle çok önemli bir deyim olduğunu bir kez daha bizlere gösteren bankalar, tüketicileri bu nedenle fazla borç yapılmaması için uyarmaktadır daima. Bilinçli yapılmayan kredi kartı harcamaları nedeni ile ülkemizde her 5 kişiden 3 ü ne yazık ki, bankalara borçlanarak hayatını sürdürmektedir. Zamanında ödenmeyen borçlar giderek daha fazla borç olarak tüketicilerin karşılarına çıktığını belirtelim.
Kredi Kartı Borcundan Kurtulma Yöntemleri
Kart borcu eğer ki tek banka üzerinde ise işiniz çok rahat olacaktır. Ancak birden fazla banka üzerinden alınan kredi kartı var ise ve tüm bankalarda kredi kartı borcunuz var ise size önerebileceğimiz en etkili yöntem; tüm borçları kapattıran, borç kapatma kredisi ile bu durumdan kurtulmak mümkün. Ancak çoğu bankalar, borç kapatma kredisi verirken ya teminat ister (konut, araba) ya da kredi notu yüksek olanların onaylamakta.
- Borç transferi yaparak kredi kartı borcundan kurtulma
- Borç kapatma kredisi alarak borçları sıfırlama
- Tüm banka kredi kartı borçlarını birleştirerek, kart borcunu kapatma
- Borcu olmayan kredi kartını kullanarak, diğer kartların borcunu kapatma
Bu belirttiğimiz tüm etkenler sayesinde kredi kartı borcunu kapatabilir ve rahat bir nefes alabilirsiniz.