Küçükbaş Hayvan Çiftliği Kurma Maliyeti 2021

Geçmiş zamanlarda olduğu gibi günümüz şartlarında da ticaretin önemi daha fazladır. Üretim imkanlarına sahip olan bir bireyin, ayakta durması ve para kazanma şartları daha fazla olmakta. Acaba ne iş yapabilirim, sorusuna yanıt arıyorsanız sizlere önerimiz bir çiftlik kurmak! Bu kurma aşamasında ne tür bir çiftlik kuracağınız konusunda bir çok proje bulunmakta. Bunlar tavuk çiftliği, büyükbaş veya küçükbaş hayvan çiftliği kurulumu, kaz ördek çiftliği örnek verilebilir. Kısa sürede yüksek kazanç sağlamak isteyenler ise demirbaşların büyük olmasına özen göstermeli yani küçükbaş veya büyükbaş hayvan çiftliğine yoğunlaşmalı. Ancak gözünüzde verilen tutarları büyütmemek önerilir. Zira ilk etapta 100 hayvan ile başlamak yerine 5 adet sizlerin işini fazlası ile görecektir. Hem bakım hem de zaman kaybı olmaması adına miktarı, yeni başlayanlar için az tutulmasını öneriyoruz.

Devlet Hayvan Çiftliği Kurulumunda Destek Veriyor Mu?

Öncelikle bu destekler için devlet, işletmelere veya şahıslara destek vermektedir. Kosgeb ve ziraat bankası çiftçi kredi paketleri ile bu düşünceye sahip olanlar, büyük imkanlar ile tanışabilir. TKDK ve İPARD dahilinde küçükbaş hayvan çiftliği kurulumda belli başlı giderler için maddi imkanlar sunulur. Verilecek olan hibeler karşılıksız olup, işletmeni büyütebilir veya hayvan sayısında artışa gidebilirsiniz.

Projenin maliyetine göre belirli bir oranda hibe verilmektedir. Alınan son bilgilere göre %55 oranında bir hibe tutarı alınabilir. Kalan %45 lik oran ise hibe kesintisi vergileri olarak belirtilmiştir.

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak, Maliyeti, Kar Marjı

Son dönemlerin en çok tercih edilen iş seçeneklerinden biride küçükbaş hayvan çiftliği kurma fikridir. Bu sayede hem uzun zamanlı olarak karlı bir iş fırsatı ortaya çıkarken, hem de şehrin gürültüsünden ve kalabalığından uzak olarak para kazanma fırsatı doğar.

Küçükbaş hayvan çiftliği kurma işi belli başlı adımlara uyulduğu takdirde hayata geçirilebilir. İlk olarak bu işe giriş yapmak isteyen kişiler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yönetmeliğini incelemelidir. Bakanlığın onay verdiği yerler ve şartlara bağlı olarak küçükbaş hayvan çiftliğinin kurulması mümkün tutulmuştur. Projenin hazırlanması, Pazar araştırmasının yapılması, çiftlik inşası, hayvanların tespit edilmesi küçükbaş hayvan çiftliği işinin aşamaları arasında yer alır.

Küçükbaş Hayvan Çiftliği Kurmanın Maliyeti Nedir?

Küçükbaş hayvan çiftliği kurmanın maliyeti bu işe yönelmek isteyen kişiler tarafından merak edilen konuların başında bulunuyor. Bu alandaki rakamlar belirli oranlarda değişmekte olup, ortalama olarak 100 koyun sahibi olacak bir işletmenin toplam maliyetinin bu konuda 450 ile 500 bin arasında olacağını belirtmek gerekir. Bu maliyetin içinde aynı zamanda ağıl kurulumu, yem alımı, ekipman ihtiyaçlarının giderilmesi vs. gibi masraflarda bulunur. Bir yıl içinde bir kuzudan bir koyun kazanılabilir, giderlerin yavaş yavaş çıkartılacağını söylemek doğru olacaktır. Bu şekilde işletme zaman içinde kar etmeye ve maliyeti geri kazanmaya başlar. Yaklaşık olarak işletmenin performansına da bağlı olarak 3 yıllık zaman dilimi içinde kendini amorti etmesi mümkün bir hale gelecektir.

Devlet, küçükbaş hayvan çiftliği alanında gelişmeler görebilmek adına vatandaşlara hibe imkanı da sağlıyor. Bu şekilde projenin toplam maliyet tutarının %50’si oranında devletten hibe alarak bu işe geçiş yapılabilir. Özellikle sermaye konusunda sıkıntı içinde olanlara devlet tarafından cazip hibe seçenekleri sunulmuş durumdadır.

Çiftlik Kurulumunda Giderler

Para kazanmak için giderin de olduğunu belirtelim. Çiftlik kurulumu öncesi ve sonrasında bir takım giderler olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi önceliğiniz az hayvan sayısı olmalıdır öncelikle. Zorluğu görerek buna göre bir adım atılabilir. İnsanlarımız ne yazık ki, kısa sürede zenginleşme derdinde. Hali ile işi bilmeden bir anda fazla alınan hayvanların bakımı ve sağlığı derken, bir anda zarar etme olasılığını da göz ardı etmemeli. Bu nedenle ilk kez işe girecekler için önerimiz 5 adet küçükbaş hayvan çiftliği kurulumu. Ancak burada bir bahçeniz var ise çiftlik kurulumuna ihtiyaç duyulmaz. Deponuzda veya bir oda bile sizlerin bu hayvanları bakabileceğinizi söylemek mümkün. Ancak daha fazla hayvan alanlar aşağıdaki giderlere de odaklanmalıdır.

  • Hayvanların yem ve su ihtiyacı sürekli giderilmelidir.
  • Sağlık sorunlarına çok dikkat edilmelidir ayda veya haftada bir genel kontrol
  • Büyük bir işletme ise muhasebe giderleri
  • İşletmede çalışan kişilerin masrafları

İşte hepsi bu kadar arkadaşlar. Burada asıl etken sizlerin bu çiftlik ile neler yapmak istemenizdir. Hayvanların sütünden mi yoksa etinden mi yararlanmak istemenizdir. Çoğu işletme sahipleri iki ürün içinde çalışma yapmaktadır. Sizlerin de akıllarında bu düşünceler geçsin ve bol kazançlı günler kazanmanız dileği ile.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın