Kişi, banka kredisi çektikten sonra ölmesi durumunda yakın akrabaları, acaba bu kredi borcunun ne olacağını merak edebilir. Bu nedenle ölen birinin kredi borcu ne olur soruları yanıt aranmakta! Öncelikle kredilerde hayat sigortası zorunlu olması nedeni ile kişinin bankaya olan borcunu sigorta şirketi karşılamaktadır.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?
Herkesin başına gelecek bir durum olacak ayrıca kredi çekip borçları devam ederken ölen kişinin kredi borcu ne olur? Detaylar yazımızda inceleyin.
Ölen kişinin kredi borcu ne olur sorusuna cevap vermek için, önce ilk temel adımdan bir kaç noktaya değinmek gerekmektedir. Tüm bu bankaların başında her kişiye kredi çekerken uygulamış olduğu hayat sigortası gelmektedir. Hayat sigortası, genel olarak siz her hangi bir müdahalede bulunmaz iseniz her kredi çekerken sizden önce tarafınıza otomatik olarak yapılmaktadır. Ancak bu işlem türü tamamen yasal bir zorunluluk taşımadığından dolayı bu işlemi yaptırmak tamamen sizin kendi isteğinize bağlı bir sigorta çeşididir. Hayat sigortasını eğer kredi kullanmadan önce banka tarafından hayat sigortası yaptırıyorsanız, bu sigortanın ücreti sizin tarafınızdan tahsil ediliyor. Birkaç bankanın, tüm müşterilerine kredi verden önce hayat sigortasını zorunlu hale getirmesi de diğer bir önemli bir husustur. Peki, bu hayat sigortası nedir ve bu kadar önemli olmasının nedeni ne olabilir?
Hayat sigortası, bilinen gereği kredi çeken kişiye ait tüm borçlarını ödemekle mükelleftir. Yani kredi çeken ve borçlu olarak ölen bir kişi hayatını kaybederse, herhangi bir olumsuz durumlada karşılaşılmadığı takdirde tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Olumsuz durumdan kastımız da, vefat eden kişinin herhangi şüpheli bir ölüm olayı olup olmadığıdır. Bu tür durumlar ile karşı kaşıya kalınır ise ölen kişiye, otopsi yapmak durumunda kalınabilir.
Kredi Borcu Olan Kişinin Ölmesi
Fakat, kredi borcu devam ederken vefat eden kişi hayat sigortası yaptırmamış ise bu durumda tüm borçlarını yasal olarak geride kalan mirasçıları üstlenmek durumu ile karşı karşıya kalır. Bu olay, miras durumlarında nasıl bir dağıtım yapılıyor ise, borçlanma olayında ise aynı şekilde yapılmaktadır. Ancak yasal mirasçılar eğer ölen kişinin mirasını reddeder, yani redd-i miras yaparlarsa o hâlde borçlarından mesul olmamaktadırlar. Borç ödeme durumlarında bir de kredi kefili faktörü göz önünde bulundurulmaktadır.
Eğer ölen kişi kredi borcu var yani kredi kullanırken başka bir bireyi kefil olarak gösterdiyse, banka bu kefil olarak gösterilmiş olan bireyi de takip altına alabilmektedir. Yani borçlu ölen kişinin borçları, kanunda aksi belirtilmedikçe muhakkak tahsil edilmektedir. Bu noktada hayat sigortasının oldukça önemli olduğunu vurgulamayı, kendimize bu gibi durumlar ile karşı karşıya gelebileceğimizi düşünerek önceden bu olaylara karşı önlemimizi almalıyız.
Yine, vefat eden kişinin kredi kartı borcunun ödenmesi gerekir ve sigorta kapsamında olmamakta ve yasal mirasçılara kredi kartı borcuda miras kalır.
Bir diğer husus ise; vefat eden kişiye ait kredi borcunun tamamı sigorta şirketi tarafından fonlandığından yani bankaya tüm borç üzerinden sigortalama yapıldığından, mücadele edilmesi halinde ödenen taksitlerinde geri alınabileceği durumu da söz konusu olmaktadır, ancak bunun için hukuki mücadele etmek gerekecektir ancak bu bizim şahsi çıkarımımız dır. Yapılacak işlem basamakları ise; ölen kişinin ölüm belgesi ile birlikte veraset ilamında bulunan kişilerden biri veya vekili tarafından bankaya başvurulması gerekir.
Konuyla ilgili sorularınızı yorum kısmında sorabilirsiniz.