Halk arasında ölüm aylığı olarak da bilinen emekli bir kişinin ölmesi durumunda emekli olan maaşının ne olacağı hatta kime kalacağını merak edenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle emekli bir kişi ölürse maaşı kesilir mi, vefat eden kişinin emekli aylığı kime kalır gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.
Ölüm Maaşı Kime Kalır?
Ülkemizde ne yazık ki emekli olma yaşı, her yıl artmakla beraber 2020 yılına baktığımızda 60 ve 62 yaş arasında emekli olabiliyor bir insan. Hali ile o yaşa kadar yaşayanlar yani hayatta kalanlar (o günleri görmek niyeti ile) emeklilik tadını yaşayacaklar. Ancak emekliler, belirli yıllar sonrasında ülkedeki insanların yaşam süreleri baz alındığında, fazla süre emekliliği sürdürmüyorlar. Hali ile emeklilik parası yani emekli aylığı, öldükten sonra kesiliyor. Ancak evli ise veya kızı var ise durum değişiyor. Ölen (vefat eden) kişinin maaşını, devlet eşine ölüm aylığı olarak vermekte. Ayrıca kadın da dul aylığı da alabiliyor!
Aile fertlerinin ölen babalarının maaşından yararlanması asıl amaç edinmiştir. Ölen kişinin annesi, babası, kız veya erkek çocukları, ayrıca eşi de bu maaştan pay alabilirler. Maaşın kaçta kaçını kim alacağını veya tek bir şahsın ölüm aylığı alabileceğini ilgili mevzuatlara bakıldığında tüm detaylarınca bizlere sunulduğunu söyleyebiliriz. Eğer ki ölüm aylığı mevzuatı şartlarını aile fertleri sağlıyor ise herkes maaştan pay alabilirken, sağlanmadığı takdirde sadece bir kişi ölenin emekli maaşını alabilecek.
Aşağıdaki yönergeleri incelediğinizde zaten tüm detaylar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle dikkatlice okumanızda fayda var.
- Ölen Şahsın Anne/Babası Emekli Aylığından Nasıl Yararlanır?Burada şahıslar yani annesi ve babasının yaşları 65 ve üzerinde ise koşulsuz şartsız maaştan pay alabilirler. Ancak maaşın önceliği anne ve çocuklarında olması nedeni ile arta kalan pay var ise verilecektir.
- Ölen Şahsın Eşi Emekli Aylığından Nasıl Yararlanır?
Ölen şahsın eşi öncelikle resmi nikahlı olması zorunludur aksi takdirde imam nikahlı da olsa emekli aylığından yararlanamaz. Ölüm aylığından yararlanmak isteyen eşin durumuna bakıldığında, maaşın %50 veya 75 oranında pay almaktadır. Ayrıca eşin kesinlikle dul kalması gerekiyor yeniden evlendiğinde maaşı hemen kesilecektir. Ölüm aylığını almak isteyen eşin başka bir işte sigortalı çalışmıyor olması ve farklı bir yerden maaş bağlanmaması gerekmektedir. Çocukların da izin vermesi durumunda emekli aylığından anne adayı en fazla %75 alacaktır. Yani maaşın %100 nü ne yazık ki anne alamıyor. %25 devlete kar kalıyor !
- Ölen Şahsın Erkek ve Kız Çocukları Ölüm Aylığından Nasıl Yararlanır?
Burada ise durum çok farklı oluyor zira hem kız hem de erkek arasında mevzuatlara bakıldığında çok fark ortaya çıkıyor. Erkeklerde eğer öğrenci ise yani üniversite okuyor ise 26 yaşına kadar babasının maaşından hak elde edebilir. Lise öğrencisi ise 20 yaşına kadar ve her hangi bir eğitim sisteminde okumuyor ise 18 yaşına kadar maaş alabilir. Burada da devlet mevzuata göre her hangi bir işte çalışmayacak bu erkek şahıs demektedir. Kızlarda ise şartlara bakmak istediğimizde kızın evli olmaması gerekmekte. Erkeklerde olduğu gibi SGK lı bir işte çalışmaması (bağkur dahil) gerekiyor. Burada erkeklere nazaran kızlarda yaş şartı aranmıyor yani 50 yaşına kadar bile ölen babasının maaşını alabiliyor.
Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle bağlı bulunduğunuz il veya ilçelerde bulunan SGK müdürlüğüne giderek konu hakkında bilgi sahibi olmanızı öneriyoruz. Burada sizlere detaylı açıklamalar yapılacaktır ancak biraz bilgi vermek gerekiyor ise, buradan alacağınız ölüm aylığı tahsis dilekçesi adı altında Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığına başvuracaksınız. Bu da SGK binası çatısı altındadır.