Ruhsatsız İşyeri Açmanın Cezası 2024

Esnafların dikkat etmesi gereken hususlardan biri işyerinin ruhsatlı olmasıdır. Aksi takdirde ruhsatsız işyeri açmanın cezası 2024 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanmıştır. Ruhsatsız işyeri çalıştırmanın cezası mevcut duruma göre 6 aydan 2 yıla kadar da hapis cezası verilebilir. Var olan işyeriniz var ise ve işyeri açma ve de çalışma ruhsatı almadığınızda, ruhsatsız işyeriniz bir şikayet sonrasında veya denetimlerde Belediye zabıta amirliği tarafından mühürlenerek kapatılmakta. Bu nedenle açılan işyerinin hızlıca ruhsat alınması gerekiyor. Bu nedenle ruhsatsız işyeri ile açılan işyerinin hızlıca ruhsat alınması gerekiyor. Bir çok birey (esnaf) ise ruhsatsız işyeri açmanın cezası 2024 yılında ne kadar diye merak edebilir. Zira ruhsatsız olarak açılan işyerlerini bir uyarıdan sonra para cezası verilmektedir.

İşyeri Açma Ruhsatı Almamanın Cezası

Bir projeniz var ve bunu faal olarak yürütmek istiyorsunuz tüm evrakları hazırladınız ve işyerinin ruhsata ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bir çok birey ülkemizde işyeri açarken ne yazık ki, ne de olsa denetim yok diye ruhsat parası ödememek için ruhsatsız olarak iş yeri açarak zaman geçirmektedir. Oysa ki ruhsatı olmayan bir iş yerine hem para cezası hem de iş yerinin hızlıca kapatıldığını belirtelim. Ayrıca bulunduğunuz il veya ilçedeki Belediye encümen kararları doğrultusunda para cezası verilecektir.

İş yerinin kapısına mühür vurulur ve bu mührü sökmek bile para cezası olarak size geri döner. Bu nedenle iş yeriniz ruhsatsız olduğu için kapatılmış ise ve sizler vurulan mührü kaldırma gibi bir niyetiniz var ise kesinlikle kaldırmayınız! Ancak ruhsatını çıkarırsanız mühürler sökülebilir. Bunun için esnaf olarak bir iş yeri açma ve kapama ruhsatına sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca mühürlü olan kapıları açmak veya mührü kırmak gibi davranışlarda bulunanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası da verileceğini belirtelim. Yasalarda mührü kırmaya ve açmaya çalışma isimlerine mühür bozma veya mühür fekki de denilmektedir.

Ruhsatsız İşyeri Çalıştırma Cezası

Cezalara bakıldığında ticaretten men edilmekle beraber, tecziye cezası verilmektedir. Ayrıca belirlenen iş yerlerine kaçak ve ruhsatsız bir şekilde işlem yapıldığı için İdari Yaptırım Karar Tutanağı da tutulmaktadır. Bununla beraber ruhsatsız iş yeri çalıştırma cezası tutarı olarak 2024 yılı için minimum tutar 9600 TL + KDV civarıdır. Sıfırdan bir iş yeri açtınız veya devir aldınız bu gibi durumlarda mevzuat baz alınarak, 10 iş günü içinde mal müdürlüğüne bildirmeniz gerekiyor. Burada süreç önemli olup, sıfır iş yeri açacaklar maksimum 10 gün, başkasından devir veya satın alanlar ise 30 gün içinde işlemlerini yapmaları gerekiyor. Bildirme işlemlerini direk vergi müdürlüğüne giderek dilekçe karşılığında bildireceksiniz.

Vergi levhası olmadan büfe, market, tekel bayi açanlar veya çalıştıranlar bilmeleri gereken en önemli detaylar kaçak olarak iş yeriniz sınıfına giriyor ve para cezası alıyorsunuz. Ayrıca tekel sigara ruhsatı olmayanlarda bir denetimde raflarında bulunan tüm sigaraların alı konulacağını bilmeleri gerekiyor ve geri bir şekilde verilmemektedir. Bu nedenle tekel bayiler ruhsatsız, vergi levhası olmadan açacakları bu tür iş yerlerinde karşı karşıya bir çok sorunla kalacaklardır.

Sonuç olarak baktığımızda vergi levhasız işyeri açmak suç olup, para cezası ile sınırlı kalmaz. Söz konusu işyerini mühürle kapatıldığı gibi ilgili kişinin yinelenen davranışına göre hapis cezası da verilebilir. İşyeri kapısına takılan mührün bozulması veya çıkarılması durumunda adli işlem yapıldığı gibi verilen ceza katlanır.

İçeriği Değerlendir
Photo of author

Nizami Çağlayan

Blog içerikleri üretir, kullanıcıları analiz eder merak ettikleri konulara dair konular üretir.
Yorum yapın