Vatandaşların sağlık kurulu rapor süresine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Sürenin aşması durumunda bir takım sıkıntılar söz konusu olabilir. Hatta maaşları bile kesilenler söz konusu olup, sağlık kurulu rapor süresi dolmadan yenilenmesi önerilir.
Engelli bireylere bakarak devlet tarafından evde bakım parası adı altında ödenek alan bireylerin, zamanla evde bakım maaşı kesilebilir. Bunun en fazla nedenlerinden biri olan sağlık kurulu rapor süresi olduğunu belirtelim. Zira süreç dahilinde raporunu yenilemeyenlerin, bakıcı maaşları da kesilerek iptal edilmektedir.
Sağlık Kurulu Raporu Süreleri
Sağlık kurulundan alınan rapor genelde sürelidir. Bu raporu alan engelli bireyin, ilgili süreç geçmesi sonucunda engelli sayılmaz ve hali ile ona bakan bakıcının da maaşını devlet hızla keser. Rapor süreleri her ay düzenli olarak sistem tarafından kontrol edilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri ise sağlık kurulundan aldığınız rapor süresidir. Bildiğiniz gibi evde bakım parası almanız için, bakıcı şartlarının tamamını karşılamanız gerekiyor. Bunlardan biri ise bakımını üstlendiğiniz engellinin sağlık kurulundan alacağı rapordur. Eğer ki o raporun üzerinde ağır engellidir ibaresi ” EVET ” yazmıyorsa, o maaşı alamıyorsunuz. Ancak evet yazıyorsa maaşı alabilirsiniz, işte burada engelliye verilen rapor üzerinde belirli bir süre bulunuyor. Şu tarihten bu tarihe kadar gibi. Eğer sizler o tarihe önem vermemiş iseniz ileride bu süreden dolayı maaşınızın kesileceğini ve sorunlar ile kalacağınızı belirtelim.
Sağlık kurulu engelli raporu süresi genelde 1 ile 2 yıl arasında değişmektedir. Sizlerde ilgili süre sonunda mağdur olmamak adına raporun bitmesine az bir süre kala, engelli olan bireyin raporunu tekrardan hastaneye giderek yenilemesi gerekiyor. Tekrardan çıkardığınız sağlık kurulu raporunun fotokopisini Aile ve Sosyal Politikalar İl/İlçe Müdürlüğüne veya ilçelerdeki merkeze götürmeniz zorunludur.
Sağlık Kurulu Rapor Süresi Yenilemesi
Engelli olan şahsın sağlık kurulundan aldığı rapor süresinin yenilenmesini önceki yazımızda belirtmiştik. Bu nedenle rapor sürelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Zira bakanlığın açıklamalarında bu konu üzerinde baya şikayetlerin olduğu, ancak maaşın kesilmesi durumunda ilgili süreç içinde kalan sürenin de maaşa dahil olduğu belirtilmiştir. Bu açıklamaya bakarsak ;
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 2012/24 sayılı genelgenin 2. maddesinde rapor süresi bittiği için durdurulan evde bakım ücreti ibraz edilen yeni raporun yönetmelik hükümlerine uygun olması halinde evde bakım ücretinin iki raporun arasındaki süreyi de kapsayacak şekilde geriye dönük ödenmesi gerektiğini belirtiyor.
Sağlık kurulu rapor ücretleri ise ilgili şahsın durumu ve hastane durumuna göre şekillenmektedir. Tek Hekim Sağlık Raporu için; Sağlık Bakanlığı Fiyatı 175 TL, Üniversite Fiyatı 200 TL, Sağlık Kurulu Raporu için ise; Sağlık Bakanlığı 200 TL, Üniversite Fiyatı 230 TL ücret alınıyor.