Taşıt Kredisi Ödenmezse Ne Olur? (2021 YENİ MEVZUAT)

Kişiler bankalardan beğendiği araç (taşıt) için kredi temin ederken, ilgili şartları sağlamaları dahilinde taşıt kredisi çekebilir. Ancak bu krediyi alırken bir de geri ödeme yapmaları gerekiyor. Yani taşıt kredi taksitleri zamanında ödenmeli. Peki taşıt kredisi ödenmezse ne olur gibi soruların da yanıtlarını buradan öğrenmek mümkün. Zira taşıt kredisi ödenmediğinde araç hacizli olacağı için satışta gerçekleşmez ve aracınız bankanın olduğu için haciz işlemleri başlayabilir. Yeni mevzuata göre 2020 yılı dahilinde taşıt kredisi ödenmezse araç ipotekli yani rehin alınarak satışı olmaz.

Taşıt Kredisi Hesaplama

Bankalardan kullanılan ve vade süresi genellikle 48 ay olan araç kredileri ödenemediği zaman araç kredisi kullanan kişiler ne ile karşılaşırlar? Ödenemeyen araç kredilerinden dolayı bankaların ne gibi hakları vardır? Sorularına bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.

Bankalardan araç kredisi kullanıldığı zaman dikkat ederseniz bankalar araç bedelinin tamamına kredi vermezler. Bu oranlar bankalardan bankaya değişse bile en fazla ödenen kredi tutarı aracın %70 bedelidir. Yani 50.000 TL’ye alınan bir araca bankanın vermiş olduğu araç kredisi en fazla 35.000 TL’dir. Burada ki amaç eğer ki araç kredisi kullanan kişi krediyi ödemez ise araç banka tarafından satılır. Bildiğiniz gibi kredi faiz oranları düşürülmüş olup, bunlar arasında taşıt kredisi faiz oranı da oldukça ideal düzeydedir. Söz konusu sıfır araç kampanyalarına bakarak, düşük faizli taşıt kredisi çekerek bir araca sahip olabilirsiniz.

Satılacak bedel bankanın vermiş olduğu krediden fazla olacağı için böylece banka ana borç, faiz, avukatlık ücreti gibi ekstra ücretlerini alırken zarar etmeyecektir. Kullanılan araç kredilerinde tüm bankalar aracın ruhsatına banka adına rehin koydurmak mümkün. Bu rehinde ki amaç bankanın araç kullanma hakkı değil, ödenmeyen araç kredisinde aracı satma hakkı bulunmasıdır.

Araç Kredisi Ödenmezse Araca Ne Oluyor?

Araç kredisinin son ödeme tarihini geçen 2 aylık ödeme sonrası bankalar, kredi kullanan müşterisine noter kanalıyla ihtarname gönderir. Bu noter ihtarnamesinde, banka araç kredisi ödemeyen müşterisinden, ödenmeyen 2 taksitin ödenmesini ister. Buna rağmen kişiler hala borcunu ödemez ve borç ödenmeme zamanı 3 ayı buldu mu bankalar tekrar müşterisine noter kanalıyla bir ihtarname daha gönderir.

Bu ihtarname de diğer ihtarname gibi kalan ödenmeyen borçların ödenmesi değil kullanılan tüm kredi borcunu talep eder. Müşteri buna rağmen hala ödeme yapmamışsa o zaman müşterinin kredi dosyası banka avukatlarına gönderilir. Banka avukatları da icra dairelerine başvurup, ilgili aracın borcundan dolayı satılmasını talep eder.

Taşıt kredisi başvuruları banka şubeleri veya internet üzerinden alınmaktadır. Kredi notunuz yeterli gelse bile, aracın durumuna göre kredi onayı veriliyor. Yani alacağınız araç 0 km ise daha basit alınırken, 2.el araçlarda aracın hasar kaydı ve yaşına bakılır. Banka kredi faiz oranlarına ve ödeme esnekliğine bakarak, taşıt kredisi başvurusuna karar vermek mümkün!

Satış yapıldığı zaman bankaya olan tüm kredi borçları, yasal faizleri, avukatlık ücretleri, icra ücretleri satılan aracın tutarından kesilir. Eğer ki tüm borçlar ödenmiş ve araç satışından dolayı para kalmışsa, kalan para da araç kredisi kullanan kişiye verilir.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın