Yabancı Ülkelerin Kredi Kartı Türkiye’de Geçerli Mi?

Türkiye’de geçerli olan yabancı ülkelerin kredi kartı kullanımı konusunda müşteriler, tereddütte kalabilir. Hali ile online alışverişlerde kart kullanımı yapmadan önce ne kadar kesinti olacağını da öğrenmek isteyebilir. Kredi kartı ile alışveriş yapılırken, kur üzerinden aynı para birimi değil ise, mesai saatleri dışında kullanılan kart işlemlerinde ne yazık ki, makas fazla olmakta bu da tüketicinin zarar görmesine neden olmaktadır. Yani anlık olarak kart harcama para birimi TL iken, sizler gidip yurt dışından dolar bazında alışveriş yapınca ve mesai saatleri dışında bu işlemi yapmış iseniz normalde kur 6,02 TL iken, o an 6,35 TL olabilir. Buna dikkat edilmelidir!

Yabancı Ülke Banka Kartını Türkiye’de Kullanma

Yurt dışında yaşayıp tatilde Türkiye’ye gelenler veya iş seyahati için Türkiye’yi ziyaret etme durumunda olanlar ya da eğitim gördükleri ülkeden Türkiye’ye gelenler bazı durumlarda yanlarındaki banka kartlarıyla alışveriş yapma veya nakit çekme durumunda kalabilirler. Birincisi, komisyonsuz para çekip çekemeyeceklerinden emin olamazlar; ikincisi ise komisyonsuz çekme şansları olsa bile nereden ve nasıl çekmeleri gerektiğini merak ederler…

Amex, AmEx veya Amexco gibi de kullanılan American Express veya Türkiye’de en çok kullanılan Visa ve MasterCard ibareleri ipucu vermelidir. Bu üçünden ayrı olarak nadir de olsa Discover, UnionPay, Troy, Bancomat, BCA Card, Diners Club, Elo, Girocard gibi farklı isimler de kartlarda görülebilir. Bu durum daha çok kartın alındığı ülkeye ve o ülkede çalışılan bankaya göre değişmektedir.

Kredi Kartını Farklı Ülkelerde Kullanma

Türkiye’deki ATM’lerde de bu isimlerden bazıları yer almaktadır. Örneğin İngiltere’de eğitim görürken aldığı kartta Visa ibaresi bulunan öğrenci, tatilde Türkiye’ye geldiğinde söz konusu kartından para çekmek isterse, Visa ibaresinin yer aldığı herhangi bir ATM’den para çekebilecektir. Bununla birlikte şuna da değinmek gerekir ki, her nakit çekiminde bir miktar komisyon da banka tarafından alınacaktır. Bu komisyon oranları çekilen tutarın belli bir yüzdesi kadar olmaktadır. Bu yüzden de Türkiye’ye gelmeden veya nakde ihtiyaç duyulmadan önce oranların araştırılması önemlidir.

Kısacası yabancı banka kartı ile Türkiye’de para çekmek mümkündür; ancak bedava değildir. Ayrıca aynı kartlarla alışverişte yapılabilmektedir. ABD Doları tanımlı bir kartla Türk Lirası cinsinden alışveriş yapılabilir. Örneğin 100 TL’lik bir alışveriş yapılırsa, karttan 17,23 ABD Doları yerine banka tarafından daha yüksek bir tutar çekilir. Tıpkı nakit para çeker gibi bu durumda da mutlaka kayıp olacaktır.

Banka Şubelerini Öğrenme

Kimi yabancı bankaların Türkiye’de bir veya o denli az sayıda şubesi bulunmaktadır. Şayet gelen kişi, bu şubelere yakın bir konumdaysa doğrudan ilgili şubeden parasını çekebilir. Bank Mellat, Habib Bank Limited, Intesa Sanpaolo S.p.A., JPMorgan Chase Bank N.A., Société Générale (SA) bu bankalardan bazılarıdır. Ayrıca HSBC, Odea Bank, QNB Finansbank gibi seçenekler de yurtdışından gelenler için bir çözüm sunabilmektedir. Örneğin HSBC karta sahip olan kişi, ATMden olmasa bile HSBC şubesinden para çekebilecektir. Ek olarak, bir Türk bankasının yurtdışındaki şubesinden alınan kartlarla da işlemler yapılabilecektir. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, İş Bankası bu anlamda öne çıkan dört bankadır.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın