Aileye yeni bir üye geldiğinde öncelikle doğan bebeğin kimliği çıkarılması gerekiyor. Hastaneden alınan doğum raporunu alarak, en yakın nüfus müdürlüğüne şahsen gidilmesi gerekmektedir. Bunun için yeni doğan bebeği yanınızda götürmenize gerek yoktur. Aileden anne ve baba, yeni doğan bebeğin kimliği nasıl çıkarılır sorusuna yanıt arayabilir.
Yeni Doğan Bebeğin Kimliği Çıkarma
Birçok birey veya ilk kez çocuğunu ele aldıktan sonra kimlik konusunda nasıl hareket edeceğini tam olarak bilmemekte. Burada sakinliğinizi koruyarak, dakikalar içinde yeni doğan bebeğin kimlik işlemlerini yaparak, kısa sürede kimliğe kavuşmak mümkündür. Aile bireyleri yeni doğan bebeğin kimliği için gerekli evraklar konusunda aşağıdaki bilgilere göre hareket etmeleri önerilir;
- Anne ve babanın kimlik kartı
- Doğum raporu
Evet sadece bu 2 belgeyi yanınızda götürmeniz gerekiyor. Öyle ahım şahım belgeler gerekmediği gibi yukarıda da bahsettiğimiz gibi dakikalar içinde başvurunuzu yapıyorsunuz. Başvuruyu ya anne ya da baba, şahsen nüfusa giderek yapıyor. Baba nüfusa gidip başvuru yaptığında annenin TC numarasını bilmesi gerekiyor ve ibraz etmelidir. Nüfusta babaya bir evrak verilerek, bebeğin adının ne olması gerektiğini yazması talep edilir. Sonrasında adını yazdığı evraka imza atmalıdır. Toplamda 3 evrak babaya imza attırılır ve babaya ortalama 5 dakika sonrasında bir evrak verilir. Bu evrak geçici kimlik kartı belgesi adı verilmektedir. Bu belgeyi de sosyal yardımlaşmaya götürerek, kaçıncı çocuk olmuş ise ona göre çocuk parası verilecektir.
Yeni Doğan Bebeğin Kimliği Nereden Çıkarılır?
Yeni doğan bebeğin kimliği en yakın nüfus müdürlüğünden çıkarılır. Oraya bebeği götürmeniz gerekmediği gibi anne ve babadan sadece biri giderek de başvuru yapabilir. Başvuru aşamasında kim gidecek ise eşinin TC kimlik numarasını bilmesi gerekiyor. Yeni doğan çocuğun kimlik kartı işlemleri sonrasında geçici kimlik kartı belgesi veriliyor ve ortalama 15 gün içinde bebeğin kimlik kartı verilen adrese PTT aracılığı ile teslim ediliyor.
Yeni doğan bebeğin kimliği için gerekli evraklar konusunda
- Anne veya babanın TC kimlik kartı
- Doğum raporu
Doğum raporunu, bebeği hastaneden çıkardığınızda nerede doğum yapmış ise o servise giderek annenin TC numarasını vererek çıktı alabilirsiniz. Her hangi bir yere imza atmanıza gerek kalmadan, çıktı üzerindeki bilgileri kontrol ederek alabilirsiniz. Doğum raporu belgesinde bebeğin adı genelde BEBEK SOYADINIZ şeklindedir. Bebeğin kilosu, doğum tarihi, boyu, doğum saati gibi bilgiler yer almaktadır. Bu rapor, sizlerin bebeğinin kimlik kartı çıkarması için önemli rol oynar ve bu belge olmadan asla kimlik kartı çıkarılmaz. Bebek yeni doğduktan sonra 1 hafta içinde bu belgeyi almanız ve nüfusa götürmeniz önerilir.
Söz konusu yeni doğan bebeğin kimliği ne zaman çıkar sorusuna baktığımızda ise başvuru yapıldıktan sonra ortalama olarak 15 gün içinde ikamet adresinize PTT aracılığı ile teslimatı sağlanır. Eğer bu süreç dahilinde ulaşmaz ise en yakın PTT kargoya giderek, konu hakkında bilgi alabilirsiniz.