Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir? (Zorunlu Bes İptali)

Zorunlu bes iptali yani bireysel emeklilik sistemi iptal hakkında bilmedikleriniz önem arz eden hususları buradan inceleyebilirsiniz. Zorunlu bireysel emeklilik nedir, zorunlu besten çıkış gibi konuları içermekte. Zorunlu bes sorgulama yapmak isteyen vatandaşların edevlet üzerinden bu işlemleri görüntüleyebilir. Bunun için aşağıdaki butona basarak, edevlet şifreniz dahilinde zorunlu bireysel emeklilik sorgulama bakılabilir.

Zorunlu bes sorgulama

Zorunlu Bes Nedir?

Bireyler zorunlu bes nedir, zorunlu bireysel emeklilik ne anlama gelir, şeklinde arayışa düşebilir. BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi 1 Nisan tarihinden itibaren Kamu’da yürürlüğe girdi. 45 yaşın altında olan tüm çalışanlar için otomatik olarak BES’e geçiş uygulanıyor. BES’ten çıkmak isteyenler için ise yasal sınır 2 ay olarak belirlendi. Bu süre içinde çıkmak isteyen kişiler herhangi bir kesinti yaşamaksızın kolay şekilde sistemden çıkabiliyor. Zorunlu bireysel emeklilik diye yer alan bu sistem aslında isteğe bağlı olarak iptal imkanı vermektedir. Bireysel olarak talep etmeniz halinde BES’den çıkabiliyorsunuz. Böylece zorunlu bireysel emeklilik sisteminde iptal işleminin ardından hesabınızdaki tutarları iade alabiliyorsunuz.

BES kimilerine göre otomatik, kimlerine göre ise zorunlu olarak adlandırılmaktadır. Aslında ikisinde de durum aynıdır. 45 yaş altındaki SGK’ya bağlı olarak çalışan tüm işçiler için otomatik olarak BES sistemine geçiş yapılmaktadır. Bu yüzden söylem farklı olsa da aslında BES sistemi zorunlu değil otomatik olarak bilinir. 2 ay yasal süre içinde de bu sistemden ayrılarak kesintisiz bir şekilde ödemelerinizi geri almanız mümkündür. BES sistemi aslına bakılacak olursa bir emeklilik sistemi değildir. Yani BES sisteminde siz 10 yıl boyunca ödeme yaptığınızda süresiz şekilde geri maaş almanızı taahhüt etmiyor sigorta firmaları.

zorunlu bireysel emeklilik
zorunlu bes

Sadece sisteme yatırdığınız prim kadar devlet desteği üzerine eklenerek 10 yıllık süre boyunca sistemde kalıp 56 yaşını doldurduğunuzda dilerseniz tüm yatırdığınız parayı toplu alabilir, dilerseniz de aylık belli miktarlarda alabilmenizi sağlayan bir birikim sistemidir.

Zorunlu Bes Hesaplama

Emeklilik olarak nitelendirilmesi pek çok kişinin kafasında büyük karışıklıklara sebebiyet vermektedir. Kısa bir örnek vermek gerekirse; aylık 750 TL prim ödeyen bir kişiye devlet %25 katkı yapmaktadır. Yani kişinin hesabına yansıyan tutar 1000 TL. Eğer 10 yılı doldurmadan iptal edip parayı almak isterse devletin ödediği primler verilmemekte ve ödenen primden kesinti yapılmaktadır. Bu yüzden sisteme giriş yapılırken iyi analiz etmek gerekir. Yukarıdaki örneğe göre yılda 12 bin lira ödeme yapmış olan kişi 10 yıl boyunca 120 bin lira prim ödemiş olacaktır. Bu tutarı kişi isterse emekli olduğunda yani 10 yılı doldurduğunda toplu olarak ya da aylık belli tutarlarla alabilir.

Sonuç olarak baktığımızda bireysel emeklilik sistemi günümüz şartlarında oldukça önemlidir. Bir yatırım aracı olarak da değerlendirilen BES aslında çok iyi bir geleceğe yatırım aracı gibi düşünebilir. Elde edilen verilere bakıldığında fonlarda değerlenen hem devlet hem de sizin birikimlerinizin yıllık bazda getirisi %20 nin altına düşmediği gelen istatistik veriler ile görülmektedir.

Zorunlu Bes Çıkış

Bireysel emeklilik sistemi her birey için aynı şartlar altında sunulsa da, ekonomik güçlük çeken bireyler tarafından kabul edilmemekte. Yani maaşı yetmeyen kişiler veya birikim yapmak istemeyenler hızlıca besten çıkış yapma yoluna gitmekte. Hali ile 2 ay içinde zorunlu besten cayma hakkı sunulsa da, 2 ay sonrasında besten çıkmak isteyenlerin sayısında da ciddi artış bulunuyor. Burada zorunlu bes kavramı için kesintiler dahilinde yine çıkış hakkı olmakta.

Zorunlu bes iptali için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Zorunlu bes iptali mevcut olup, bireysel emeklilik başlangıç tarihinden itibaren 14 günlük cayma hakkı verilmiştir. Tabi bu süreç daha uzun da sürebiliyor bunun içinde ekstra kesintiler dahilinde zorunlu besden çıkış yapılabilir.

Zorunlu bes çıkış için hangi bankadan bireysel emeklilik yaptırmış iseniz o bankanın müşteri hizmetlerini arayarak zorunlu besten çıkacağınızı beyan etmeniz ve sizi ilgili birime aktararak, var olacak kesintiler dahilinde ne kadar para alacağınızı hesaplama sonrasında bir iş günü içinde bese yatırılan paranız kesinti sonrasında hesabınıza yatar.

İçeriği Değerlendir

Nasıl Gidilir internet sitesinde benzeri bir çok konu bulunmaktadır. Ziyaret ederek farklı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Photo of author

Neriman Köse

Merhaba, Bireysel emeklilik sistemi hakkında kısaca BES olarak bilinen geleceğe emin adımlar atmak isteyenlere doğru ve bilgilendirici yazılar yazmak istedik.
Yorum yapın